Главна страница

Мухарска екипировка и аксесоари

от Акулата

Мухарски елек

Мухарският елек е основен елемент от екипировката на всеки мухар и по своята функция може да се определи като една своеобразна рибарска чанта. Когато купуваме елек трябва да се съобразяваме с няколко неща.
Едно от тях е - той да има колкото се може повече джобове, в които да наредим такъмите, които са ни необходими. Да има, ако е възможно, места за закачане на различни аксесоари като ножици, нокторезачки, кутийки със смазка за мухи и др. Също така е добре, ако има на лицевата му страна и място за закачане на мухите с които ще ловим и, които не се налага всеки път да връщаме в кутийката. Много от елеците са направени така, че на гърба им да има място за закачане на мухарския кеп и голям джоб за поставяне на по-големи неща, като бутилка с вода, свит дъждобран и др.
В цветово отношение са доста различни, като всяка фирма на пазара за мухарска екипировка предлага свои модели. Основно се предлагат в зелено и бежаво, но и в други цветове, като сивото на пример. Съществува теза за разпределението на елеците според цвета им и мястото на риболов, според която зелените елеци са по-подходящи за планински реки и езера, заради цвета на горската растителност, а бежавите за всички останали места - реки, язовори и др.
Зелен, бежав или сив, за мухарския елек едно е сигурно - той е просто незаменим и трябва да участва в екипировката на всеки мухар

Ботуши/Гащеризон

Ботушите са друга изключително важна част от екипировката на всеки мухар.
На всеки от нас му се налага в риболвоните излети да нагазва във водата, до една или друга степен. Това е просто неминуемо. Много често сме попадали на места от реката, до които бихме могли да достигнем само, ако нагазим в нея. От друга страна, когато ловим от брега много често по невнимание излишният шнур го оставяме да падне на земата, където по него полепват хиляди малки песъчинки. При това положение, шнурът, заедно с полепналите по него частици, се превръща в една своебразна шкурка за пръта и водачите. Веднъж нарязани водачите, започват да нараняват повърхността на шнура и по този начин и той се съсипва.
През горещото лято, когато водата е топла, не представлява проблем газенето във водата с джапанки или гуменки. Но повечето лекаря смятат, че постоянното стоене във водата, дори и през лятото, е вредно не само за ставите на краката, но и за целия организъм. Едни дълги гумени ботуши биха били чудесно решение на проблема. В търговската мрежа могат да се намерят най-различни марки, отговарящи на нашия вкус. Когато обаче ботушите се оказват недостатъчни като дължина се прибягва към употребата на гажщиризон.
Гащеризонът пердпазва тялото до гърдите на мухаря. Изработват се гащеризони от различни материи. До скоро се използваха предимно гумени гащиризони, които запарват тялото, карат го да се изпотява, и така създават чувство на некомфорт. С напредване на технологиите обаче, бяха измислени и гащиризоните от неопрен, същата материя, която се използва и при водолазките костюми. Те са доста по-удобни от гумените, заради материала, от който са направени, но са и доста по-скъпи. Най последното откритие в тази насока е гащиризона от "дишаща материя". Това са материали така създадени, че допускат отделяната влага от тялото да преминава навън, задържайки кожата суха. През зимата топлят, а през лятото държат хладно. Те разбира се са и най-скъпи от всички останали видове. Могат да завършват на чорап, заради което е необходимо да се закупят допълнително и специални обувки за тях, а могат да завършват и на ботуш. Дали да си купи ботуши или гащиризон, всеки мухар сам решава в зависимост от финансовото си положение и мястото, където ще лови.

Мухарски кеп

Като част от екипировката на всеки мухар, мухарския кеп е също много важен. Много често се случва, да бъдат изпуснати трофейни екземпляри заради това, че не сме взели със себе си кеп. Oсновната функция на кепа е да извадим рибата от водата, като се стараем да не я нараним.
Кеповете се изработвани от различен материал - дърво, пластмаса, метал. Но всички те си приличат по мрежата, която може да бъде изплетена от най-различен материал.
Основното изискване към нея е да бъде мека, за да не нранява рибата при хващане. Обикновено повечето кепове на дръжките си са снабдени с инструмент (кукичка с ластично въже) за захващане към елека. Кепове могат да бъдат носени на кръста или на гърба, разбира се в зависимост от това, на кой както му е по-удобно.

Кутии за мухи

Кутиите за мухи биват най-различни по дизайн. Оснавната им функция е да съхраняват мухите до като сме на рибилов, да ги пазат от измачкване и намокряне. Кутиите за мухи могат да бъдат алуминиеви с капачета от плексиглас на различните отделения. Могат да бъдат изцяло пластмасови с мека вътрешна страна (гъба, дунапрен), върху която се редят мухите. Също така се срещат кожени, дървени и др.
Много важно условие е да бъдат леки, да не бъдат прекалено обемисти, за да може да се побират в джобовете на елека. От самите нас зависи това как ще ги запълним, как ще аранжираме подредбата на мухите в тях.

Слънчеви очила

Слънчевите очила са също много важен аксесоар от екипировката на всеки мухар. Най-важната им функция, заради което може да се каже дори, че са задължителни е, че предпазват очите на мухаря. Тъй като основното движение в риболова на муха е замятането на самата муха до оперделена дистанция, след неколкократно размахване над главата на мухаря, не са редки случаите на травми, заради факта, че не се носят очила. Повечето мухарски очила на днешно време се изработват с поляризирани стъкла, което дава възможност на мухаря да вижда рибата намираща се близо до повърхността на бистра вода, което е още едно голямо предимство

За статията са използвани снимки от сайта на Orvis, www.orvis.com

Главна страница

www.akulata.com има за цел популяризирането на мухарския риболов в България.
© 2004-2006 Радослав Кискинов. Всички права запазени.