Главна страница

Инструменти за връзване на изкуствени мухи

от Акулата

Менгеме

Сигурно много хора от вас са се опитвали да вържат муха, доста преди да си закупят необходимите инструменти за това. Моите първи начални стъпки бяха доста трудни в това отношение, при което липсваше удоволствието, а крайният резултат мъчно можеше да се оприличи на изкуствена муха. Спомням си, въпреки че беше отдавна, че първата муха я вързах с помощта на по-малкия ми брат, който с клещи в ръце, се съгласи да изпълнява ролята на менгеме. След като това се оказа трудна работа, реших да се опитам да направя сам нещо, с което да закрепям куката, докато се мъча да я облека в с подходящи пера и конци, за да заприлича на насекомо, което рибите да прибавят към дневното си меню.

Първото ми менгеме, което измайсторих собственоръчно, беше от стойка на нощна лампа, със залепен за нея пергел. В него поставях един от онези моливи с широк диаметър графит, на които в челюстите, вместо графит успявах някак си да закрепям куката. Тогава поради липсата на совалка можех да връзвам само бръмбари и оси на големи номера куки. По-късно след като закупих необходимия набор от инструменти за връзване на мухи можех да започна и с по-фини мухи, вързани на по-малки куки. Набора от инструменти, които всеки начинаещ вържимухичковец трябва да притежава трябва да бъде добър, но не непременно скъп. В началото всеки има нужда от няколко основни инструмента, а по-късно може да добави към тях и други от необходимост или просто по желание.

Необходимо е като за начало едно добро менгеме, което съвсем не означава, че то трябва да струва скъпо. В специализираните риболовни магазини има много менгемета, които са подходящи за целта и които всеки може да си позволи. Едно добро менгеме трябва да бъде със въртеливи или стационарни челюсти за стягане на куката и основа, с която да се прихване към маса. Под стационарни челюсти имам предвид такива, които като захванат куката в едно положение, тя не се върти около оста си до нейното откачане. Менгеме с втория тип челюсти (въртящи се) се използва за по-големи и сложни мухи съставени от много материали. Освен стационарните менгемета, тези които се защипват за масата има и други, които за основа е използвана някаква платформа, дървена или от метал. Лично моето предпочитание е към последния тип менгемета, но от опит мога да гарантирам, че със стационарно менгеме е по-лесно да се започне като начинаещ.

Совалка

Совалката е връзката между макарата с конец и куката. Тя обикновено е съставена от тръбичка метална или пластмасова и щипка за прихващане на макарата с конец. С помощта на совалката можем да омотаваме конеца равномерно върху куката. В търговската мрежа се срещат доста видове совалки, аз лично предпочитам тези със здрава спойка м/у тръбичката и щипката. Защото обикновено там им е слабото място и се чупят при експлоатация. Една част от совалките са с дълга тръбичка, а друга с къса. Първите се използват обикновено при изработката на мухи върху по-големи размери куки, каквито са например стримерите. За повечето мухи се използват совалки с по-къса тръбичка. По-хубавите и скъпи совалки са снабдени с керамична втулка в тръбичката, с помощта на която се намалява триенето и конеца се къса по-малко.

Щипка за пера

Това е друг също много важен и използван елемент от инструментите за връзване на мухи. Щипките са направени така, че да задържа перото докато го увиваме около куката при изработване на венчето на мухата. Щипката се изработва от стоманена тел така, че да защипва перото и в отпуснато състояние стои затворена. Има големи и малки щипки, по същия начин, за изработване на големи и малки мухи. Също така има и модели, които са снабдени с пръстен или дръжчица за по-удобно хвашане.

Ножици

Ножиците взимат голямо участие в изработката на една муха. Почти всяка операция е свързана със отрязване на нещо, било то пера, козина, конец и т.н. За тази цел се използват два чифта ножици- едни по-големи и едни по-малки. С помощта на първите можем да режем лентички от микро-пореста гъба, олово и др. Малките се използват за оформяне крайния вид на мухите, за рязане на конеца и др.

Шило

Шилото е нищо друго освен една игла с малка дръжка от дърво, пластмаса или метал. Неговата основна функция като инструмент за връзване на мухи се състои в нанасянето на капка лепило върху завършващия възел на мухата.

Инструмент за завършващ възел

Устройството за възли се използва за направата на завършващия възел на мухата. Често може да се замини от долната част на разглобена химикалка при направата на възела на мухи с по-малки размери. Но при връзването на големи мухи като стримери и нимфи, то е незаменимо.

Инструмент за усукване на дъбинг

То се използва при нанасянето на така наречения дъбинг в/у конеца при изработване на тялото на много мухи. То представлява дръжка или топче с две малки куки, които се захващат за предварително направена примка на конеца, в която е поставен дъбинга. С помощта на това устройство конеца се усуква и от така получената, ако мога да я нарека "прежда", се прави тялото на мухата.

Подравнител за козина

С помощта на този инструмент се подравняват косъмчетата от козина на сърна, елен, лос, теле и др., които предстои да се използват за крила или опашки на мухи.

Вдевачка за конец

Основната функция на този инструмент е да вдене монтажният конец в совалката. Друго за което може да се ползва е да се вдяват ластични крачета в телата на мухи попъри.

Снимки: Акулата

Главна страница

www.akulata.com има за цел популяризирането на мухарския риболов в България.
© 2004-20011 Радослав Кискинов. Всички права запазени.