Главна страница

"The British FlyFair"
Интервю със Стоян Филипов - Първа Част

от Акулата

Привет на всички, връзващи мушички!

В следващите редове бих желал да ви представя интервю с един мой приятел, Стоян Филипов, който на драго сърце прие поканата ми да сподели няколко интересни неща около мухарския панаир, “The British FyFair”, състоящ се вече трета година в Stoke On Trent, Англия.

Преди да започна с въпросите от интервюто със Стоян, бих желал да ви разкажа малко повече за самия него.

Стоян Филипов, който по настоящем живее в Лондон, е роден в София и израснал в Благоевград, където е прекарал по голямата част от живота си. Запознал се от рано с риболова, имайки възможността да живее близо до реките Струма и Благоевградска Бистрица, от няколко години насам той посвещава голяма част от свободното си време на любимото си хоби – мухарския риболов. Любовта му към мухарския риболов се пренася и върху другото така приятно хоби за всеки мухар - връзването на изкуствени мухи, в които той се усъвършенства със всеки изминал ден, споделяйки голяма част от опита си на страниците на форума към сайта. Най-голямото му достижение до момента, в живота му на страстен връзвач на мухи, е първа награда от американското списание FTJ (Flyfishing and tying Jurnal), за една от мухите си които изпраща за участие в състезанието, което списанието организира. Мухата му “Black Rosy”, имитация на възрастна каменарка, е оценена като една от най-добрите четири мухи, от десетките изпратени мухи от връзвачи от цял свят.

Ето какво споделя Стоян, след своето второ посещение на един от големите световни мухарски панaир – “The British FLyFair”.

Здравей, Стояне! Бих желал да започнем интервюто, като разкажеш на читателите на www.akulata.com малко повече за самият панаир, кога и къде се състои?

Здравей, Радо. Мухарският панаир “The British FlyFair” се състои вече трета година в града Stoke on Trent. Той се провежда през първия уикенд на Ноември в един от големите паркове на Англия - “Trentham Gardens”, като е съобразен с времето за риболов на острова. За двата дена, които трае панаира, хиляди хора от цял свят, влюбени в мухарския риболов се събират на едно място да се запознаят с последните новости в мухарския риболов и връзването на изкуствени мухи.

Как протече самият панаир?

Панаира беше разделен на две отделни части. В едната част, на площ от 85 щанда, бяха съсредоточени различни водещи фирми, предлагащи свои мухарски такъми – пръчки, макари, шнурове екипировка и всичко необходимо на съвременния мухар.

А другата половина представляваше, над 50 места за демонстрация по връзване на мухи, където бяха поканени да връзват своите мухи пред публика, едни от най-известните съвременни връзвачи в цял свят, като – Paul Whillock, Peter Dunne, Jukka Tapio, Hans Weilenmann, Roy Christie, Steve Thornton, Henk Verhaar, Emma Coxon и др.

Из щандовете на панаира можеха да се видят всякаква мухарски такъми на световни фирми като Sage, Hardy, Orvis, Greys, G. Loomis, BFR, Scierra, Redington, Snowbee.

Изложени бяха шнурове на Cortland, Rio, Scientific Angler, Air Flo също така и материали за връзване на мухи и други мухарски стоки от големите търговски верига “Glasgow Angling Center”, “Rutland Fishing” и “Lakeland Fly-tying” .

За едночасова разходка около щандовете, човек можеше да се намери всякакви материали на Partridge, Mustad, Hayabusa, Veniard и много други по-малки и не толкова известни фирми.

Имаше и три щанда, на които различни фирми предлагаха мухарска литература, като на два от тях се предлагаха съвременни книги за мухарския риболов, а на третия само антикварна литература.

Също така, свой самостоятелен щанд имаше и водещото английско списание за мухарски риболов и връзване на мухи “Flyfishing and Flytying”. На щанда на списанието, един от големите англисйки мухари, Malcolm Greenhalgh демонстрираше техники за връзване на стандартни английски мухи.

Големи рибиловни гидове като френският “Club Fish France” и уелският “Mc Morgan”, организиращи риболовни екскурзии, имаха свои щандове на панаира. На поляните и по брега на близкото езеро до изложението, се провеждаха демонстрации по кастинг от местни инструктори, както и бившия световния шампион по далечен кастинг Hywel Morgan. Той проведе 45 минутна демонстрация по кастинг и след това отдели 2 час от времето си на въпросите на зрители към всеки един детайл от неговата техника. На поляната за кастинг, денят завърши с демонстрация на норвежеца Klaus Frimor, и англичаните Gary Champion и Ian Gordon.

Различаваше ли се с нещо този панаир от предишния през 2004 г., на който знам, че си имал възможността да се срещнеш и запознаеш лично с Джон Годард?

Да. Панаир се отличаваше от предишния с по-силното присъствие на различни мухарски фирми и посетители, дошли да видят техните стоки.

Също така на предишния панаир имах възможността да се запозная с един от най-големите съвременни английски мухари Джон Годард. Въпреки преклонната си възраст, дядо Джон изглеждаше добре за своите 81 години и с радост прие молбата ми да се запозная и снимам с него за спомен. Пазя неговия автограф, който той благоволи да ми даде на най-новата си книга – “The trout fly patterns of John Goddard”. Много бях поласкан от факта, че той хареса една моя муха, имитация на водно конче, която бях вързал върху безопасна игла, като подарък за моята съпруга.

На този панаир за съжаление той не присъства, но пък за сметка на това имах възможността да се запозная с други извсетни имена в съвременния мухарски риболов.

Следва...

Очаквайте втората част на интервюто, в която ще научите повече, за запознанството на Стоян Филипов с Roy Christie, Hans Weilenmann, Paul Whillock и други известни мухари и техните мухи.

Поздрави на всички ловящи с мушички!

П.С. Интервюто е направено през Февруари 2006 г.

Главна страница

www.akulata.com има за цел популяризирането на мухарския риболов в България.
© 2004-2005 Радослав Кискинов. Всички права запазени.