Главна страница

"The British FlyFair"
Интервю със Стоян Филипов - Втора Част

от Акулата

Привет на всички, връзващи мушички!

В следващите редове бих желал да ви представя втората част от интервюто със Стоян Филипов за мухарския панаир, “The British FyFair”, в което той бе така добър да разкаже в предишната новина тук, за връзвачите на мухи, с които се бе запознал на панаира.

Какво знаеш за Рой Кристи и как се запознахте, личните ти впечатления от него какви са ти?

За пръв път за Рой Кристи научих преди около три години, от сайта на Ханс Виленман, където видях няколко от неговите прекрасни мухи на обърната кука ( вижте тук ). За втори път попаднах на негов мухи, публикувани поетапно на страниците на www.flyanglersonline.com. Харесаха ми опростените и в същото време оригинално изпълнени модели изкуствени мухи, имитации на имърджъри.

По време на посещението ми на панаира, Рой Кристи вече знаеше за мен и очакваше нашата среща, благодарение на теб. Когато се приближих към него и му се представих, той ме посрещна много радушно с думите: “Ти си Стоян от България, нали?”, а аз му казах, “да, моят приятел Радо Ви е писал за мен”. Започнахме приятелски разговор, по време на който той ме представи на приятелката си Джулия и двама негови приятели. На тях им направи впечатление имитацията на речен рак върху безопасна игла, която носех на яката на якето си. Реших да я подаря на Джулия, на което тя много се зарадва. Излязохме навън и там Рой ме запозна с известни британски мухарски гидове. Един от тях беше Stevie Munn, риболовен гид и също така инструктор в школата на “Hardy Greys”.

След това Рой ми предложи, ако искам да застана на неговото място на панаира и да вържа някои мои мухи. На тръгване, той пожела да се видим отново на другия ден, за да ги разгледа по-обстойно.

Когато това се случи, той и негови колеги връзвачи останаха доста впечатление от тях. Същата вечер, след това, той ни покани с жена ми на гости, в хотела, където бяха отседнали заедно с Джулия. Там, на по чаша кафе, докато аз с огромен интерес разглеждах мухарската кутийката на Рой, Джулия направи няколко снимки на моите модели мухи. Останах доста впечатлен, онази вечер, от риболовните му такъми, които той грижливо беше подготвил за риболова на липан, предстоящ му на другия ден.

Показа ми първита си мухарка. Въпреки че беше изработена от фибростъкло, четиридесет годишната въдица беше изключително лека пръчка, с бърза акция. Накрая, преди да се разделим, той ме покани на една демонстрация по връзване на мухи, която беше организирана от клуба, в който той членува и която щеше да се състои скоро след това. От малкото ни време прекарано заедно разбрах, че той е един страхотен човек, от когото човек може да научи много за мухарския риболов.

3. С кои други известни връзвачи на мухи се запозна на панира? Били ли споделил на читателите на сайта по нещо интересно за всеки от тях, нещо с което ще ги запомниш?

Ханс Виленман

На панаира се запознах и с холандеца Ханс Виленман, за когото стана дума по-нагоре в текста. Преди да се срещна на живо с него, бях чел доста от статиите му в интернет и в списания като, "Flyfisherman", където той е публикувал свои мухи. Забележителното при него е стилът му на връзване на микро мухи и прецизността, с която го прави. Той е изключителен талант във връзването и професионалист във фотографията, благодарение на което стотици мухи от световно известни автори са добили публичност, след като са били публикувани в сайта му - www.danica.com/flytier. Бях много поласкан от предложението, което ми направи, да му изпратя и мои мухи.

Гордан Макензи

Гордан Макензи е англичанин, връзва предимно мухи от еленова козина. Направи демонстрация ,специално за мен, на една от неговите мухи, имитиращи жаба, след което ми я подари. Въпреки възрастта си, работеше с голяма лекота, при което мухите изглеждаха страхотно.

Чарлз Жардин

Чарлз Жардин е едно от големите имена в мухарския риболов на острова и като цяло в света. Разглеждал съм доста негови книги и съм имал възможността да прочета десетки негови статии в списания, като “Today’s flyfisher”, “Flyfishing and flytying magazine”, “Troutfisherman” и др. Изключителен мухар, с висока репутация, награден с цялостен принос към мухарския риболов от американската "Федерация на Мухарите", Чарлз Жардин е известен и с уменията си на художник, направил рисунките на много от книгите на Джон Годард и др. известни автори на книги за мухарския риболов. Истинско удоволствие за мен беше на живо да разгледам някои от мухите, които беше вързал на демонстрацията. Той от своя страна също прояви интерес към моите мухи, като особено интересни за него бяха плетените ми мухи, които показа на двама връзвачи на мухи, негови английски колеги, които също връзваха плетени мухи.

В една от книгите си, "The sotheby's guide to fy fishing for trout", той пише, че мухарския риболов възниква по нашите географски ширини, около триста години след христа, в тогавашна Македония, в земите между днешните гр. Стара Загора и гр. Солун.

След като ме попита, дали има пъстърви по нашите реки, му разказах за прекрасната ни природа и за това, че все още се срещат, въпреки бракониерството, пъстърви в реките и планинските езерата, той прояви желание да дойде някой ден на риболов в България...

Очаквайте трета част на интервюто, в която ще научите повече, за Paul Whillock и други известни мухари и техните мухи.

Поздрави на всички ловящи с мушички!

П.С. Интервюто е направено през Март 2006 г.

Главна страница

www.akulata.com има за цел популяризирането на мухарския риболов в България.
© 2004-2006 Радослав Кискинов. Всички права запазени.