Главна страница

"The British FlyFair"
Интервю със Стоян Филипов - Трета Част

от Акулата

Привет на всички, връзващи мушички!

В следващите редове бих желал да ви представя последната, трета част, от интервюто със Стоян Филипов за мухарския панаир, “The British FyFair”.

Кои други връзвачи на мухи успя да видиш на панаира?

Ted Patlen е известен американски връзвач на сьомгови мухи. До като пиехме по чаша вино, той бе изключително любезен да ми отговаря на въпростите ми свързани с отделни детайли от мухите. Друг американец, който също се беше усъвършенствал във връзването на такива мухи беше Marvin Nolte.

На панаира имаше и такива, които връзваха пръчки, демонстрирайки своите умения в изработката на различни оплетки.

Chris Watson показваше традиционни англисйки мокри мухи, като "Partridge and Oringe","Snipe and Purple" "Waterhand Bloa", както и своята имитация на излюпващ се ручейник изработена от "CDC" и "Deer Hair".

Датчанинът Jens Pilgaard показваше връзване на майска муха само с едно перо. Нетрадиционата техника на изработка на крила на мухи, която той беше измислил, може да се види от неговия сайт http://www.flytying.dk/origami_wing.htm

Keith Wallington, от ЮАР, показваше своята реалистична имитация на нимфа на водно конче от силиконова лентичка. Негови мухи може да видите на сайта му www.yellowsonfly.com

Холандецът Henk Verhaar също беше поканен и показваше изработка на майска муха върху игла с издължено тяло от дъбинг. За крила използваше нетрадиционния метод "Wallywing" за изработка на крила на мухи от едно перо http://www.telusplanet.net/public/whlutz/wallywing.html

Друг холандец, Harry Schoel показваше реалистични имитации на морски обитатели като скариди, калмари и раци. Много интересни бяха и неговите стримери за морски риболов, изработени от епоксидна смола. Може да разгледате неговия сайт www.euroflyfishing.nl.

На панаира показваше свои мухи и един от най-известните немски връзвачи, Sacha Putz, печелил няколко втори и трети места на състезания по връзване на реалистични мухи организирани от немската търговска верига за риболовни принадлежности Brinkhoff. На тези състезания първите место обичайно се заемат от семейство Станчеви.

Peter Joest, от Германия, връзваше свои стримери за морски риболов. Беше направил и една много интересна имитация на тритон с оплетка, за която неговите колеги най-редовно се шегуваха, че прилича на малко крокодилче. Имаше също така дорби имитации на морски скариди.

Забележителни умения във връзването на реалистични мухи демонстрира и младият Jukka Tapio от Финландия.

Англичанина Paul Willock е един от най-добрите съвременни връзвачи на реалистични мухи, който от петнадесет години насам е превърнал своето хоби в професия. В залата за връзване на мухи беше осигурено отделно място за демонстрации по връзване на мухи, които се прожектираха на голямо платно, където всички зрители можеха да наблюдават отблизо целия процес.

На това място той показваше техниката на оцветяване на реалистичната си имитация на нимфа на "stonefly". Наред с това показваше и как се връзват имитации на възрастни майски мухи от "CDC". Paul Willock е канен много често на подобни демонстрации в САЩ и Англия.

Разбрах за поканата ти да участваш и ти на следващия панаир. Би ли споделил за това?

След запознанството ми с Рой Кристи, той ме представи на Stеve Tornton, който е един от организаторите на мухарския панир. След като с Hans Weilenmann изявиха желание да видят моите мухи, голямо впечателние им направиха плетени ми мухи, както и имтациите ми на мухите на Steve Tornton. Докато разглеждаше мухите Steve ме попита дали желая да участвам като връзвач на следващия такъв панир и аз разбира се не устоях на предложението
Няколко дена след панаира, отидох с Рой Кристи на една демонстрация по връзване на мухи. Tогава Рой ме покани да да направя демострация пред лондонския мухарски клуб "Fly dressers guild middle esex", която се състоя на 4 април. Повече за нея ще разкажа в отделна статия.

П.С. Сърдечни благодарности на Стоян Филипов за споделените впечателения от ежегодния панаир "The British Fly Fair".

Интервюто е направено през Юни 2006 г.

Главна страница

www.akulata.com има за цел популяризирането на мухарския риболов в България.
© 2004-2006 Радослав Кискинов. Всички права запазени.