Главна страница

Състезание по риболов на кефал с муха и шнур

от Акулата

Привет на всички, връзващи мушички!

На 23 юли на река Тунджа, близо до с. Ягода, Стара Загора, се състоя състезание по риболов на кефал с муха и шнур, спонорирано от АЛЕМ ООД.

В състезанието взеха участие четиридесет мухари от цялата страна. Мухари от Хасково, София, Варна, Плевен, Стара Загора, Своге, Пловдив, Велико Tърново, Троян, Мездра, Луковит и Русе уважиха моята покана и дойдоха на този своеобразне празник на мухарския риболов.

В 8 часа сутринта близо до главния път от Стара Загора към Казанлък, недалеч от моста на реката, започнаха да се събират участниците и техните приятели и близки, дошли на мероприятието. Някои бяха подранили и още в 7 часа бяха нагазили в реката на разузнаване, подготвяйки се за предстоящото състезание.

Самото то започна в 9:30 и продължи до 12 часа. Четиридесетте участници бяха разделени на две групи и поеха своя път нагоре и надолу от сборния пункт, в търсене на кефала. Трябваше да носят живарници, в които да се опитат да запазят уловените риби над 20 см живи до края на състезанието.

Бистрата и плитка река с обрасли с буйна растителност брегове предполагаше труден риболов. Но въпреки това, реката изобилстваше с огромни стада дребни кефали, които предизикаха много емоции на състезателите и докрай поддържаха състезателния дух. Състезанието продължи два часа и половина и около обяд участниците започнаха да се събират на изходна позиция всеки със своя улов готов за мерене. Тринадесет души от всичките четиридесет се върнаха с живарници, в които бяха задържали по някой друг кефал над оказаната норма. Въпреки, че останалите дватесет и седем дойдоха с празни ръце, почти всички споделиха, че са хващали риби, но поради малките им размери са ги връщали обратно във водата.

Уловените риби бяха премерени и оцелелите от тях бяха върнати обратно във водата. Събраха се десетина, петнадесет умрели кефала, които бяха подарени на един кравар, който заедно със цялото си стадо беше привлечен от шума и примамливата миризма на печени кебапчета.Димитър Балабанов, майсторът на вкусната скара, се подготвя за 200 кебапчета.

Малко преди края на състезанието дойдоха и спонсорите на това състезание, моите приятели и колеги от АЛЕМ ООД, които се подготвиха за предстоящата презентазия на мухарски такъми SAGE, CORTLAND, Royal Wulff и Shakespeare.

След като всички състезатели се събраха, част от тях се отправиха към вкусната скара, а други към мухарските такъми.

Интерес предизвикаха всички пръчки на SAGE, които бяха предоставени – моделите TXL, LAUNCH, FLi, SLT, XP и VT2.

От шнуровете на SAGE, предоставени бяха – Performance Taper, Quite Double Taper и Quite Taper II, от тези на CORTLAND – 333 Pro, 333+, 444 SL Performance, Triangle Taper на Lee Wullf, и Glider на Shakespeare...

На един гол участък от реката, специално поканените за случая Иван Иванов, Лъчезар Минев и Стафан Кабзамалов, едни от най-добрите кастингисти, които познавам, бяха в готовност да помогнат със съвети и демонстрация.

Малко след обяд дойде ред и на награждаването на участниците, представили се най-добре на състезанието.

Първа награда в състезанието, мухарски комплект на Shakespeare – прът Odyssey Travel Fly 2,70 6/7 class, шнур Glider FLy line WF 7 HVF и макара Summit Fly Reel 6/7 class спечели Ивайло Георгиев от Стара Загора (в средата), който хвана най-много риба - 1594 грама, респективно точки.

Втора награда - легендарният шнур на Lee Wulff - Triangle Taper Fly line 6 F Orange, отиде при Ивайло Цанов от Мездра (в ляво), който се класира на второ място хващайки 824 грама.

Трета награда, шнур на Shakespeare - Worcestershire Fly line DT 5 HVF, спечели Марин Костадинов от София със своите 668 точки.

Събраните на едно място мухари от цялата страна споделяха опит и идеи докато похапваха от вкусните кебапчета и пийваха студена бира и лимонада.

Като организатор на това мероприятие не очаквах толкова голям интерес и приятно се изненадах от огромния брой мухари и гости които присъстваха. Феърплея, който цареше през цялото състезание и приятелското настроение около скарата, разсея всичките ми притеснения, породени от факта, че за пръв път се захващам с подобно начинание, и в крайна сметка останах истински щастлив, че на мен се падна честта да стоя в основата на този своеобразен празник на мухарския риболов. Истинско удоволствие беше да се се запозная на живо с всеки мухар, който до тогава познавах само от форума на сайта.

И на финал, бих желал да се обърна към всички, които дойдохте на състезанието и като цяло на мероприятието. Благодаря ви, всички вие спомогнахте да осъщества голямата си мечта – да видя на едно място струпани хора обединени от идеите на най-хуманния начин на риболов – мухарския риболов.

Благодаря на спонсорите АЛЕМ ООД, които направиха с тази презентация празника истински, и доказаха за пореден път, че са водещата фирма вносител на мухарско оборудване в България.

Благодаря на Левент Молллов за предоставения снимков материал.

Благодаря на Д-р Косьо, че прие поканата ми да заснеме с камера цялото събитие, на Иван Иванов и Лъчезар Минев за това, че дойдоха и се отзоваха на въпросите на всички мухари относно проблеми с кастинга им.

Благодаря и на моите двама приятели от Стара Загора, без чиято огромна помощ това мероприятие нямаше да се състои – човекът зад барбекюто, мяйсторът на кебапчетата, “вождът димящото перо” - г-н Димитър Балабанов, и "мухарския Шопен", “дясната ръка на Акулата" - Радостин Кирчев. Благодаря ви прители, без вас нямаше да мога да се справя.

Успех на всички, ловящи с мушички!

П.С. Посвещава се на Ана

Снимки: Левент Молллов

Главна страница

www.akulata.com има за цел популяризирането на мухарския риболов в България.
© 2004-2006 Радослав Кискинов. Всички права запазени.