Главна страница

Демонстрация по връзване на изкуствени мухи на МС на Стари Видри

от Акулата

Привет на всички връзващи мушички!

Мухарската секция на спининг клуб Стари видри направи своето трето мероприятие – Демонстрация по връзване на изкуствени мухи.

За повече любопитна информация за самото събитие поканих на интервю моят приятел и колега от секцията – Владо Гетов, биолог по професия, страстен мухар по душа, когото може би някои от вас вече познават от интервюто с него и от съвместните статии до тук.

Преди да започнеш с отразяване на поредното мероприятието бих желал да запознаеш накратко читателите на www.akulatata.com, като припомниш какви бяха досегашните мероприятия на МС на Стари Видри.

Първото мероприятие на нашата секция беше Демонстрация на риболов с муха и шнур и се проведе в края на март на язовирчето над Бистрица. Проявата се радваше на силен интерес от страна на хора имащи желание да научат нещо повече за този спорт, деца и опитни мухар... не липсваше и медиино присъствие. Показа се приготвянето на мухарската линия , кастинг и после на по бира се вързаха мухи. За втори път се събра клубът на река Тополница в района на с. Лесичево. Събрахме се към тридесетина човека, получи се страхотен риболов – за първи път виждах толкова много рибари с мухарки в ръце на едно място. Особено ме зарадва фактът, че хората хващаха и пускаха рибата – един от нашите приоритети е джентълменското отношение към рибата – израз на уважение към “противника” ни в това хоби... Неделима част от риболова с шнур е направата на на искуственните мухи с които се лови, така се затваря един цикъл - от мухарските инструменти до хванатата и пусната риба. В този смисъл третата сбирка на МС Стари Видри беше посветена на това.

Къде се проведе демонстрацията и каква беше целта на мероприятието?

Срещата на секцията се проведе в клуб магазин “Куката” – ул. Цар Асен 96, София, където има отлични условия за събиране и връзване на мухи. Половината от помещението е направено като клуб с маси и инструменти, табла за схематично представяне на моделите и не на последно място доста студена бира – с две думи идеалното място за нас. Целта беше да се покажат техники и на направа на основни модели мухи, да се дадат практически съвети на начинаещите, да се отговори на възникнали въпроси. Двамата лектори трябваше да покажат направата на мухи имитиращи стадиите на развитие на две от най-важните насекоми, особено при риболова на пъстърва - майска муха и ручейник. Тези насекоми имат по няколко стадия на развитие и добрата имитация на всеки от тях е от съществено значение за успешен улов.

Как протече самото мероприятие?

В уреченият час се събрахме към петнадесетина човека и след малко приказки, и рибарски лакърдии, на по бира, започна същинската част. Радо и Доктор Мишо седнаха зад менгеметата а пред тях като на лекция насядаха “студентите”. Особено радващо бе присъствието на нови лица, на хора имащи желание да научат нови неща. Първата половина от занятието беше теоретична - казаха се по няколко думи за особеностите от биологията на отделните стадии, на дъската се нарисуваха схематично моделите които предстоеше да се направят, разясниха се материалите за мухите и причината за техният избор.

Д-р Мишо обеснява за своите мухи

Радо Акулата обеснява за своите мухи

После на работните маси се редуваха Мишо и Радо, като подробно разясняваха всеки етап от направата на мухите и отговаряха на зададените въпроси. След завършването на модела той биваше показван на всеки един присъстващите за по-обстоен оглед. Показаните техники и майсторството в направата на мухите прикова вниманието на присъстващите и бързо създаде приятна работна атмосфера, неусетно се нижеха часовете.

Различните стадии на ручейника - ларва, пупа и възрастно насекомо, вързани от Д-р Мишо

Различните стадии на майската муха - нимфа, имърджър и възрастно насекомо, вързани от Радо Акулата

Първата по рода си демонстрация по връзване на мухи продължи около два часа и след направата им премина в събеседване за модели, материали и техники на връзване. През цялото време се правеха снимки за страниците на нашият форум www.forums.akulata.com, където беше обявено и отразено това, както и всички предишни мероприятия.

Д-р Мишо и Радо Акулата

С какви впечатления остана от демонстрацията?

Изключително приятна среща, много сериозен подход на двамата лектори и качество на изработените модели. С две думи поредната отлична проява на МС Стари Видри. Доволни останаха и хората посетили за първи път сбирките ни.

Ще има ли и за в бъдеще подобни мероприятия на Мухарската Секция?

Една от основните цели на Мухарската секция на спининг клуб Стари Видри е популяризирането на мухарския риболов и желанието ни е да провеждаме такива мероприятия често. Радвам се, че риболова с муха и шнур се радва на все по-голямо внимание и усилията ни в тази насока ще продължават. Плановете ни са да направим мухарски събор за два дни на някоя хубава река, за да имаме време да повече дейности.

Искам да благодаря на любезните ни домакини Марин и Вальо, както и на двамата лектори на това уникално мероприятие - Радо и Доктор Мишо. За мен беше чест!

Благодаря на Владо Гетов, че прие поканата за това интервю.

Поздрави на всички връзващи мушички!

Главна страница

www.akulata.com има за цел популяризирането на мухарския риболов в България.
© 2004-2005 Радослав Кискинов. Всички права запазени.