Главна страница

Състезание по риболов на кефал с муха и шнур р. Тунджа, с. Зимница

от Акулата

Привет на всички, ловящи с мушички!

На 04 Ноември 2007 г на река Тунджа, близо до с. Зимница, Стара Загора, се състоя състезание по риболов на кефал с муха и шнур.

В състезанието взеха участие осемнадесет мухари. Ентусиазти от Хасково, София, Плевен, Велико Tърново, Мездра и Асеновград успяха да дойдат въпреки лошите прогнози за времето и участваха във второто по рода си състезание, което се наемам да организирам

Към 8:30 часа сутринта недалеч от моста на реката в с. Зимница, започнаха да се събират участниците и техните приятели и близки, дошли на мероприятието.

Състезанието започна в 10 часа и продължи до 13 часа. Правилата бяха прости, без никакви ограничения в избора на място за риболов, всеки състезател можеше да се пласира на подходящото според него място и със личния си набор от мухи да изпробва късмета си. На всеки от тях му беше раздаден живарник, в койото трябваше да се съхраняват уловените риби според допустимите от закона размери до края на състезанието.

Част от състезателите избраха най-близките места от реката, намиращи се непосредствено над сборният пункт, където р. Тунджа образуваше голям, средно дълбок вир.

Бистрата и много плитка на места река изобилстваше от дребен кефал, който лакомо нападаше всяка подадена муха.

Разбира се, не липсваха и мухари, които бяха дошли просто заради самото събитие, показвайки едни на други, своите такъми и умения да боравят с тях

В края на състезанието, участниците се събраха на сборният пункт за мерене на улова. Четирима от тях бяха успели да хванат мерни риби. Те бяха премерени и пуснати обратно във водата на свобода. За разлика от миналогодишното състезание, този път всички уловени риби оцеляха.

Интригата нарастна при меренето на рибата на един от състезателите, който се оказа, че половината му улов бяха малко под оказаната норма от 22 см. за кефал и не бяха зачетени. В крайна сметка се оказа, че четири грама го деляха от първия в класирането

Първа награда в състезанието, мухарски прът на Shakespeare - Odyssey Travel Fly 2,70 6/7 class спечели Юри Филипов от Хасково, който хвана най-много риба - 624 грама, респективно точки.

Втора награда - мухарска макара Xcede Shakespeare отиде при Владо Тасев от София, който се класира на второ място хващайки 620 грама.

Трета награда, шнур на Cortland 333 Pro, спечели Ивайло Цанов от Мездра със своите 364 точки, който междудругото беше и сребърният медалист от миналогодишното състезание.

Събраните на едно място мухари споделяха опит и идеи докато похапваха от вкусните кебапчета.

Като организатор на това мероприятие малко бях затруднен в избора на точното място и време на провеждането му. Седмица преди да обява първоначалната дата за състезанието,което трябваше да се проведе на 14 Октомври 2007, посетих река Марица в долното и течение. Огромното ниво на реката ме отказа от избора там да се проведе състезанието. В крайна сметка решението ми на Тунджа да се проведе отново състезание не ме подведе. За това спомогна и Лъчо Минев, с когото направихме проверка на реката броени дни преди обявяването на първата дата на състезанието, за което сърдечно му благодаря. Феърплея, който цареше през цялото състезание и приятелското настроение около скарата разсея всичките ми притеснения. Удоволствие беше за мен да се се запозная на живо с неколцината мухари, който успяха да дойдат на състезанието и които до тогавава познавах само от форума на сайта.

Благодаря на фирма АЛЕМ ООД, които осигуриха наградите за състезанието

Благодаря на Хоби ТВ за това, че заснеха и ще излъчат цялото мероприятие.

Огромна помощ за осъществяването на мероприятието оказа и моя верен приятел от Стара Загора, Радостин Кирчев, както и чичо Краси, който помагаше на скарата, сърдечни благодарности.

И на финал, бих желал да се обърна към всички, които дойдохте на състезанието и като цяло на мероприятието - Благодаря ви, че присъствахте, въпреки прогнозите за лошо време. Вие спомогнахте този ден да се превърне в още един празник за мухарския риболов в България.

Успех на всички!

Снимки : Левент Моллов, Лъчо Минев и Райко Загоров

Главна страница

www.akulata.com има за цел популяризирането на мухарския риболов в България.
© 2004-2007 Радослав Кискинов. Всички права запазени.