Главна страница

Състезание по риболов на щука с муха и шнур Марково 2010.
Презентация на мухарски такъми

от Акулата

Привет на всички,

На 11 Април 2010 г на арендования язовир до с. Марково, Община Братя Даскалови, Област Стара Загора, се състоя състезание по риболов на щука с муха и шнур и презентация на мухарски такъми SAGE, Cortland и BFC.

В състезанието взеха участие двадесет и седем души от четри града - София, Пловдив, Стара Загора и Хасково. Изсипалия се пороен дъжд от предишният ден и леките затруднения в откриването местоположението на язовира, не попречиха на предварително записалите се за участие ентусиасти да дойдат навреме на язовира за началото на състезанието. Имаше и двама души, които не фигурираха в списъка, но бяха записани за участие на място.

Предвид на това, че тегленето на жребия, обяснението на правилата и редът на протичане на състезанието се проточи повече от колкото беше запланувано, състезанието започна с един час по-късно от предвиденото време и беше с времетраене три часа.

Състезателите бяха разделени в два сектора, като в единият сектор, по-големият – "А", имаше четиринадесет, а в другият – "Б", тринадесет състезатели.

Всеки от тях беше изтеглил номер за реда си на избор на място. Условието беше да няма по-малко разстояние от десет метра между тях.

Във всеки сектор имаше по трима съдии, които покриваха от четири до пет състезателя. След като беше поставено началото на състезанието, участниците заеха избраните от тях места и започнаха да замятат. През цялото време цареше истински феърплей и колегиалност между състезателите, като никой не нарушаваше правилата и не пречеше на останалите.

Сектор "А", който беше от близката до къщичката страна на язовира беше по-дълъг и в него се състезателите бяха с един повече.

Сектор "Б", който беше от далечната страна на гоьола, погледната от къщичката, в края беше доста неудобен. Водата беше заляла равният бряг и беше стигнала до дърветата, заради което се наложи да бъдат отпуснати още три метра място навътре за нагазване, от предвидените първоначално по регламент.

Въпреки, че на тренировките направени от някои от състезателите броени дни преди състезанието, са хващани от десет до тридесет щуки на човек, в първия един час от състезанието почти нямаше хваната риба, вероятните причините за което бяха, че язовирът беше вдигнал нивото си от дъждовете. Водата в него се беше замътила и беше доста студена. С напредването на деня обаче, водата се затопли и щуките се поразмърдаха. Първата извадена риба беше в сектора "А" и беше дълга 40 см.

От състезателите имаше осем или девет участници, за които този роболов беше нещо ново. Никога не бяха ходили да ловят щука на муха, дори имаше и такива, които не бяха и хващали такава риба през живота си, но това не им попречи до край да упорстват с примамките, които си бяха подготвили за състезанието.

На вниманието на щуките беше поднесен богат избор от стримери в най-различни големини, цветове и форми. От леки модели, изработени от пера, през средно тежки от синтетични материи, до тежки стримери от заешки лентички. Не липсваха и забавни, експериментални модели като плуващи стримери и потъващи попъри.

Риболовът като цяло започна от средата на състезанието нататък. В сектор “Б” той беше по-труден. Почти до края на състезанието бяха извадени едва две риби, като до финала, крайният им брой достигна 5.

В следствие по-слабия риболов и по-малкото работа в сектор "Б", някои съдии бяха заели местата в ложите, от където наблюдаваха оспорваната игра в отсрещния сектор.

Когато някой от състезателите хванеше риба, трябваше по регламент да излезе с нея на брега, да извика силно: "Ри-ба-а-а-а-а" и най-близкият съдия до него да отиде и да я измери. Сред състезателите имаше и такива, които вместо "Риба", стряскаха съдиите с "Раки-и-и-я-я"...

След като биваше измерена, всяка риба беше пускана обратно във водоема.

Един участник беше хванал две риби, а други трима по една. Не липсваха куриозни моменти, като този, в който при вика на един от състезателите, че е хванал риба, двама от съдиите се втурнаха едновремнно и замалко да се сблъскат, в желанието си, кой да я измери.

В крайна сметка, тя се оказа и най-малката щукичка, хваната на състезанието – 25 см.

В сектора "А" играта беше доста оспорвана. В него се хванаха и повечето риби на състезанието - 20 на бр. от десет състезатели. Един хвана три, а други двама хванаха по четири щуки, от чиято обща дължина се определи и крайното класиране.

В 13:00 ч. беше сложен край на състезанието и се премина към отчитане на резултатите и сборуване на точките. Всички се събраха около специално предоставените от арендатора на язовира маси за обяд, където да се подкрепят с вкусни кюфтенца и напитки, подготвени от организаторите на мероприятието.

След като всички се нахраниха, започна церемонията по награждаване на победителите. Под бурни овации и възгласи - "Ура", "Браво", "Люлин" и "Шампион", бяха раздадени купите и наградите.

Трето място с три уловни щуки (43, 31 и 41 см – общо115 см - 115 т.) спечели Николай Георгиев от София, който взе купа за трето място и награда плуващ шнур за риболов на щука - Cortland 333 Pro Pike.

Второ място с четири риби (29, 32, 46 и 39 см – общо 146 т.) спечели Красимир Карагяуров от Пловдив, който грабна две купи и награди, респективно за второ място и за най-голяма уловена риба (46 см.) по време на състезанието. Наградата за второ място беше макара Cortland LTD II Large, а тази за най-голяма риба – комплект пръчка, макара и шнур на BFC.

Победител в състезанието по риболов на щука с муха и щнур стана Стоимен Гешев от София с четири риби (35, 37, 40 и 39 см. – общо 151 т.). Oсвен купата за първото място, той спечели и мухарски прът за големи щуки - Cortland Big Game Fly Rod 2,70 m. # 8/9.

От общо 27 състезатели, щуки успяха да хванат 14 души. Най-малката уловена щука беше 25, а най-голямата 46 см. За цялото състезание бяха уловени общо 25 бр. щуки с обща дължина – 913 см. Всяка една уловена риба по време на състезанието, беше върната жива обратно във водоема.

След като всички похапнаха и пийнаха доволно, започна и презентацията на мухарски такъми от марките SAGE, Cortland и BFC. На вниманието на всички желаещи, беше предоставена възможност, в полеви условия, както се казва “на вода”, да замятат с новите мухарски пръти на SAGE от марките TCX , 99 Series и Vantage, както и добре познатите вече ZXL и Z-Axis.

От продуктите на Cortland бяха предоставени моделите шнурове – Fair play, 333 +, 333 Pro Trout, 333 Pro Pike, 444 Whisper Taper, 444 Clasic, 444 SL Clasic и 555 Dyna Tip.

От продуктите на BFC, които са създадени специално за българския пазар, на вниманието на желаещите да замятат, бяха предоставени всички класове и дължини на мухарските пръчки, макари, шнурове и лидери от серията Discovery.

Мероприятието премина спокойно, без инцииденти. Всички останаха много доволни от арендаторът и охраната на язовира, които спазиха обещанията си и бяха запазили гьола предимно за присъстващите на мухарското мероприятие.

Повече отзиви и впечатления от организаторите, съдиите, участниците и гости на мероприятието, може да прочетете на страниците на форума ...тук

Поздрави и до следващия път!

Организтори на мероприятието – BFC и Радо Акулата

Снимки: Кръстю Василев - www.flyfishing-bg.blogspot.com

Главна страница

www.akulata.com има за цел популяризирането на мухарския риболов в България.
© 2004-2010 Радослав Кискинов. Всички права запазени.