Главна страница :: Предишна статия :: Следваща статия

Греам Оуен, САЩ

Кога и как се запали по мухарския риболов?

Още от малък бях заинтересован от водните насекоми и когато посещавах някоя река винаги се чудех какво живее в нея. Не съм сигурен това мое влечение дали е генетично заложено или защото без малко да загина на пет годишна възраст, когато бях ужилен от Португалски войник, отровна медуза край малайзийския бряг. Разбрах, че основна нужда имах да знам какво плува под повърхността на водата. За мен риболова е най-лесният начин да задоволя любопитството си и от много години това го правя, използвайки различни такъми и примамки. Тъй като рибното месо не ми е от любимите, аз винаги връщам рибата обратно, с изключение на лошо закачените и поразени от примамките. Знаех, че има по добър начин и бях запознат с мухарския риболов от приятел. Ловяхме с него в малка река Лаймстоун басове, което беше изключително емоционално и запомнящо се. По този начин се запалих.

Какви са условията за риболов в твоя район?

Не съм сигурен дали “моят район” е Лос Анджилис или целия щат Калифорния. Река Лос Анджилис, която преди векове е държала сьомги сега е циментиран канал, в който има повече токсини сега отколкото живот. На един час път с кола от вкъщи са планинските потоци, които държат дива популация на пъстърва, които не растат големи, но са разкошно красиви със своите безброй точици и необикновено големи и красиви очи. Обикновено е изпълнена с препятствия екскурзия в стръмен терен, за да се достигнат тези риби, защото по-лесно достъпните места са похитени от тези, които ловят с мрежи и бутилки с белина, за да занесат кофи с риба в къщи. Моят любим район за риболов в Калифорния е Източна Сиера, на около 6 до 7 часа път с кола от ЛА. И за мен това е рай. Обичайно ловя костур близо до нас по плажовете, но предпочитам зеленината на планините.

Какъв вид риба обичаш да ловиш?

Любимият ми вид риба за риболов е балканската пъстърва и по-специално големите балкански пъстърви. Сивенът също така заема висока място в класацията на любимите видове за риболов. Изключително красив и див вид, на който си струва да му се любуваш. Списъка с видовете риби, които ловя на муха е дълъг и той включва – костур, щука, риба тон, както и други соленоводни и сладководни видове.

Кой риболов предпочиташ повече - речния или езерния?

Моето любимо място за риболов е Bridgeport California което има езера, реки и язовирчета. Едно от любимите ми езера е Kirman Lake, което пълно с огромни сивени, предимно от един до 4 паунда (от половин до 2 килограма), като някои от тях са и доста по-големи. Достигането до Kirman Lake е трудна работа, особено ако трябва да носиш проходилка и цялата мухарска екипировка на няколко километра по стръмните хълмове над 2400 метра н.в., но веднъж достигнал там, плувайки наоколо в езерото и хващайки големи сивени си е наистина страхотно удоволствие.

Друго място близо до Bridgeport е р. East Walker със нейните много на брой пъстърви, включващи балканки над 5 килограма, горното и долното езера Twin Lakes, където и на двете места има балканки над 12 килограма. Трудно е да бъда категоричен, кое точно предпочитам и обикновено според климатичните условия на времето решавам къде точно да отида.

С какви мухи предпочиташ да ловиш – сухи, мокри, нимфи или стримери?

Когато съм на Kirman Lake ловя със скариди вързани на 60 см. зад wooly bugger с тяло от стъклени маниста. Според мен wooly bugger привлича вниманието на пъстървата, но тя атакува и се хваща повече на скаридата. Когато ловя на E. Walker River обикновено ловя с нимфи на ручейници, майски мухи и каменарки. За риболов със суха муха предпочитам черен или кафяв Elk Haired Caddis. Нося с мен много мухи и по някога ми отнема до два часа докато открия коя муха работи най-добре.

С какви мухарски такъми ловиш?

Трудно ми е да говоря по този въпрос, защото не желая да изглеждам привилегирован и вманиачен, защото притежавам около 30 пръта и горе долу още толкова макари, като започна от най-леките на Winston 2 клас, която е като мечта за мухаря, през всички останали класове до 12 клас на G Loomis за риболв на риба тон в Мексико. Моят любим и най-често използван прът е 9’ 6 клас на G Loomis GLX и макара на Lamson, окомплектована с различни шнурове за различни условия н риболов. В последните няколко години ловях с копринени шнурове вместо с плуващи. Веднъж годишно предприемам пътуване до Западен Ню Йорк да ловя големи балканки и тогава използвам 9 1/2’ /девет и половина фута/ G Loomis GLX и Teeny – T потъващ шнур 4 фута лидер и 10 паунда флуорокарбонов типет.

Изработваш едни от най-красивите реалистични мухи, които някога съм виждал. Какво те накара да връзваш реалистични мухи и кои са ти любими?

От години водите на планината Sierra стават все по претрупани от мухари и много от рибите са излавяни по веднъж и станаха много по-предпазливи и образовани с времето. Спомням си един ден, когато бях много разочарован, разбирайки, че рибите си бяха там, хранеха се и нито една от тях не докосваше мухите ми. Тази река е само за мухарски риболов, но, един ден един човек дойде с кошница от щурци и започна да лови риби, докато не беше изгонен от мухар. По целият дълъг път на връщане аз си мислех как да започна се уча да връзвам мухи, които да изглеждат като истински, и се научих купувайки книгата на Оливар Едуардс “Майсторски клас на връзвачите на мухи”. Друго пътуване, което н яма никога да забравя е, когато се върнах на любимата ми отсечка от реката, и видях група мъже на около 60 годишни, които ловяха там. Те се забавляваха, но не хващаха риби. Малко по късно, мъжът се премести малко по нагоре по реката, а аз си сложиш гащеризона и влязох във водата и започнах да ловя с моите реалистични златни каменарки, като имах късмета да хвана много хубави риби. Бях много изненадан, когато двама от тях се върнаха и ме попитаха, “Господине, бихте ли ми показали с каква м муха ловите?”. Това беше първият път, в който възрастен човек ме нарича Господине, и аз се почувствах горд, когато те се обърнаха към своите приятели, казвайки:”Трябва просто да видите кутийката на този човек, те са невероятни” .

Това беше около преди десет години, и от тогава аз се уча на нови техники и материали за да правя мухите си да изглеждат още по-истински. От последните шест месеца се опитвам да правя утра истински мухи. Те често имат крака, които са много твърди и не стават повече за показване отколкото за риболов.

За реалистичните мухи, с които ловя предпочитам да използвам за крака пера от яребица, които позволяват много повече движение в сравнение с твърдите реалистични материи, и бих желал да кажа, че каменарските са ми любимите мухи.

Можеш ли да ги сравниш с другите по ефективност?

Това е един много добър въпрос, като определяме ефективност, трябва да сравним времето което отнема да се хване една риба, с времето което отнема нейното връзване. Най-щастлив съм с най-ефективната муха, в смисъл възможна, което значи лесно хваната риба с муха отнела по-малко от 2 минути ,за да бъде вързана.

Обикновено използвам при риболов реалистична муха, когато другите не са достатъчно продуктивни. Обикновено нося със себе си, три или четири кутии с мухи, като само една от тях съдържа реалистични мухи, и съм по радостен ако направя приятен риболов, без да отварям кутийката с реалистичните мухи. Просто когато ги нося с мен се чувствам по-сигурен.

Какво знаеш за мухарския риболов в България?

Само това което съм научил от теб. Мухите изглеждат малки и прецизно вързани от сръчни ръце и страстен ум. Рибите, които се ловят, също изглеждат малки, красиви и диви, а природните гледки изглеждат живописни и съблазнителни. Имам чувството, че мухарския риболов в БГ е доста предизвикателен и българските мухари са усъвършенствали своите умения така, че той да стане резултатен и забавен.

Кои са ти любимите мухарски сайтове в Интернет, които посещаваш в свободното си време?

Преди около година се влюбих във форумите за мухарски риболов и муховръз, какъвто например е твоят. Присъединих се към един интернет сайт наречен Fly Tying Forum форум за връзване на мухи, където персоналното участие на хората ми привлече повече от сайтовете където само четеш и гледаш снимки. Сдобих се с много нови приятели като теб, комуникирах посред нощ, след работа. Също много харесвам сайта за реалистични мухи наречен Hatchmasters, канадски сайт, който също е много информативен и отношението на участниците в него е приятелско. Това са ми трита сайта, с които се забавлявам, и въпреки, че не разбирам българския език, аз просто обичам да разглеждам в снимките, особено в мухите и групите на мухарите пиещи и връзващи заедно мухи.

Споделяш ли идеята "хвани и пусни"?

Да, абсолютно. Харесва ми да ги държа безопасно за здравето след като ги уловя, да има благодаря за съвместното удоволствие, и внимателно да ги освободя за да продължат живота си. Количеството на риболовци, които хващат и пускат рибата нараства, ние заедно плащаме за разрешителни за риболов, които пари отиват за рибното богатство, което от своя страна резултира върху условията за риболов, което довежда до увеличаване на рибното богатство и насекомите, които те ядат. Освен това, когато ги пуснем те ще пораснат след това.

Какво е за теб мухарския риболов и кое го прави различен от другите?

Мухарския риболов е спорт, който носи удоволствие, рибата може да бъде улавяна и пускана не наранена, а ръцете и дрехите ми не миришат на стръв след това. Изпитвам страхотно удовлетворение от това да уловя риба с мухи, които аз съм вързал сам, повече отколкото по всякакъв друг начин. Когато видя някого, който да седи на столче до някоя река или езеро, държащ бира в ръка, това ми изглежда повече като чакане отколкото като ловене. Често ловя от изгрев слънце до залез слънце, хвърляйки цял ден, знаейки че рибата ще се покаже и скрие няколко пъти, и че аз ще бъда там когато тя започне да се храни и няма да изпусна момента.

Какво ще посъветваш хората, решили тепърва да се занимават с мухарския риболов?

Има много история и традиции в спортът мухарски риболов и те си заслужават да бъдат научени и разбрани. Има също така много правила, когато стане дума за връзване на мухи и риболов с тях, които трябва да бъдат разбрани и усвоени. Също така, нарушавани правилата в риболова и муховръза, би ни донесло много удоволствие. Бих предложил да се води дневник, което би било ценно. Преди да започна риболова, аз изследвам насекомите, които живеят под камъните, за да видя с какво най-много се хранят рибите, правя си бележки за видовете насекоми, цветове, размери, дата, време, час от деня, състояние на потока, фаза на луната. Когато минат години, вие ще имате доста полезна информация и подготовка за това какво има във местата които посещавате. Едно от правилата, които обичам да нарушавам е свободното водене на нимфите близо до дъното със скоростта на течението “dead drift”. Когато ловя движещи се риби, скоростта на течението е от най-малко значение и през годините аз съм хващал големи риби, когато моята муха просто стои на едно място в течението, докато ям или се занимавам с друго нещо. Ако рибите не се хранят експериментирайте и опитвайте нови неща, защото някои от най-големите риби съм уловил на нестандартни тактики. Ходете на риба с приятели, създавайте нови контакти и приятелства по местата където ловите, защото ще останете с приятни спомени от преживяното.

Сърдечни благодарности на Греам Оуен за интервюто, за мен беше чест!

Повече за Греам може да научите, ако посетите неговият сайт: http://www.grahamowengallery.com

Главна страница :: Предишна статия :: Следваща статия

www.akulata.com има за цел популяризирането на мухарския риболов в България.
© 2004-2010 Радослав Кискинов. Всички права запазени.