Главна страница :: Предишна статия :: Следваща статия

Иван Атанасов - Формата, България

Кога и как се запали по мухарския риболов?

На този въпрос не мога да отговоря точно, просто не мога да свържа момента с никакво определено събитие или година. Аз съм от тоя тип хора, които обичат да правят точно това, което другите не правят. Със сигурност мога обаче да кажа, че като видях за първи път как размахват шнура и на какви примамки се лови си казах, това е, този риболов за мене е създаден. И така.....,бе като любов от пръв поглед! Сега като се замисля, май бе по-скоро нещо като забранената любов, защото трябваше да минат 7-8 години докато си закупя първата мухарка. Ситуацията бе такава, че мухарки не се предлагаха по магазините, а ако имаше то аз не можех да си ги позволя.

Какви са условията за риболов в твоя район?

Идвам от Благоевград и всички знаят, че освен хубавите жени и нощен живот имаме наблизо и прекрасни реки извиращи от Рила и Пирин, несравними по красотата си езера и неповторима природа. Като добавка на гореизброеното ще спомена река Струма, която за мен бе детския пясъчник пред блока, люлките в парка, мястото където съм израснал. Да обобщя с една дума прекрасни условия.

Какъв вид риба обичаш да ловиш?

Не съм от хората ,които делят рибите на умни и тъпи или лесни и трудни. Такива квалификации са най-малкото неверни и неетични. Много хора чувам да казват, че кефалът е тъпа риба, а пъстървата умна и такива...,пълни глупости. От единия вид просто има повече, а от другия не. В западната литература квалифицират рибите не по "манталитет", а по това коя е по-атрактивна при вадене от водата, което за мен е по-правилно. По немските форуми срещам мнения ,които идват да покажат ,че нашите колеги имат трудности да ловят клен и се обръщат към спецовете за съвет. Така че да правим разлики като вече горе споменатите е несериозно. За мен всяка риба е достоен противник, заслужаващ уважение

Кой риболов предпочиташ повече речния или езерния и кои са ти любимите БГ реки и езера за пъстърва и кефал?

И речния, и езерния риболов си имат своето очарование и своята специфика, и може би точно за това не бих искал да се ограничавам в един от двата. Обичам да експериментирам. Що се отнася до любими места, то за кефал е река Струма, разбира се, а пъстървова такава нямам.

С какви мухи предпочиташ да ловиш – сухи, мокри, нимфи или стримери?

Като се замисля за излетите, които съм направил до сега се оказва, че най-често ловя на суха муха и нимфа, но няма да крия, че риболова със суха муха го намирам за най-атрактивен. Удоволствието за мен е просто несравнимо да видиш как след прецизна презентация рибата засмуква или направо скача, за да вземе мухата.

Кои са ти любимите мухи и тактика за риболов на пъстърва, а за кефал?

Все още експериментирам ,така че не мога да дам определен отговор.

С какви мухарски такъми ловиш?

Мухарските ми такъми са на Shakespeare, пръчка Onset-fly 5/6 клас, 2.55м. дължина. Шнура ми е Cortland 333. Много съм доволен от такъмите и скоро не мисля да ги сменявам. Не съм човек, който държи да има най-скъпата въдица особено когато не съм твърдо убеден в качествената разлика м/у това което имам и това, което се предлага във високия ценови клас. В крайна сметка при не до там големи разлики в качеството, зависи всичко от рибаря ,а не от мухарката, която е с 10гр. по-лека и с 200 евро по-скъпа. Мнението е лично и не искам да убеждавам никого в това.

Какво ти е мнението за реалистични мухи? Можеш ли да ги сравниш с другите по ефективност?

Обичам да връзвам реалистични мухи. Доставя ми неимоверно удоволствие. Като си помислите само ,че живея от няколко години в Германия и не мога да ходя тука на риба, можете сами да стигнете до извода ,че имам повече време за връзване. Не приемам реалистичните модели, вързани така, като че ли са скулптори и с които не може да се лови (това последното се отнася за реалистични модели на сухи мухи, които не могат дори да плуват)

От няколко години си в Германия, ловил ли си с муха и шнур там? Какво е твоето впечатление за риболова?

Въпреки, че живея вече няколко години в Германия, не съм имал възможността да отида за риба. Нормативната уредба на немците е такава, че за да практикуваш е необходимо да си изпълнил адски много изисквания, което освен с много средства е свързано и с доста загубено време, а аз и от двете за съжаление нямам в изобилие. Наблюденията ми обаче за условията за риболов в Германия са доста задълбочени и трябва да кажа ,че за разлика от България, в Германия хората знаят да ценят рибното богатство на страната и се стремят не само да го запазят, а напротив да го умножават и разнообразяват. За немците това да си риболовец е не само удоволствие, а и задължение, задължение към опазване на рибата и околната среда като цяло. Със стройната организация на риболовците на клубно ниво и тяхното "задължаване" по този начин да участват в всякакъв вид инициативи се постигат и вече споменатите успехи.

Кои са ти любимите мухарски сайтове в Интернет, които посещаваш в свободното си време?

Не, че искам да хваля някого или да правя безплатна реклама, но основно влизам именно в твоя сайт, а когато ми се наложи ползвам и немски ,и английски такива. В сайта www.akulata.com намирам актуалната информация за българските условия на риболов, тук са и моите приятели. Другото, което трябва непременно да се изтъкне е стройно структурираната информация и етиката на участниците в него.

Какво е за теб мухарския риболов и кое го прави различен от другите?

Мухарския риболов за мен е изкуство- висшата форма на риболов. За да упражняваш истински този начин на риболов ти са необходими освен много практически умения с мухарката, много сръчност при връзването на изкуствените мухи и не на последно място отлична теоретична подготовка, по отношение живота и навиците на рибите и насекомите с техните различни фази на развитие. Както при едно бойно изкуство ,така и тук трябва да минат години на интензивно занимание, та да може да се усвои всичко това ,което предлага като техники и възможности понятието мухарски риболов.

Какво е мнението ти за идеята хвани и пусни?

Тук, съм на мнение, че идеята "Хвани и пусни" още не е намерила точно определение в българската риболовна общественост и човек може да намери какви ли не интерпретации на тая тема. Аз лично се числя към привържениците на тоя принцип. Вземам риби, които са мерни и не принадлежат към групата на редките представители на определен вид ,като пъстървата. Прекалено са обезрибени нашите, родни пъстървови реки, че да се прибира риба от тях. Кленът го има доста и там си позволявам да прибера риба за едно пържене, но не и 3-те разрешени килограма.

Какво ще посъветваш хората, решили тепърва да се занимават с мухарския риболов?

На "младоците" в мухарския риболов ще кажа само, че са взели прекрасно решение да започнат с този супер атрактивен и носещ неописуема наслада риболов. Добре са дошли в правата вяра и ще ги посъветвам да имат търпение, което няма как да не бъде възнаградено по най-достоен начин.

Сърдечни благодарности на Иван Атанасов - Формата за интервюто, за мен беше чест!

Главна страница :: Предишна статия :: Следваща статия

www.akulata.com има за цел популяризирането на мухарския риболов в България.
© 2004-2010 Радослав Кискинов. Всички права запазени.