Главна страница :: Предишна статия :: Следваща статия

Владо Гетов, България

Кога и как се запали по мухарския риболов?

По мухарският риболов се запалих преди около две години. Приемам го като естественно продължение на риболова с булдо, който практикувах повече от петнадесет години. В началото бяха мухарските предавания по риболовният канал. Ходехме да мятаме с Велин (братовчед ми) на яз. Искър, нямахме мухарка, а само макара и шнур- учехме се с обикновенна пръчка. Нямах познат мухар... Първият ми риболовен излет беше заедно с братовчед ми – с неговата мухарка, която току що беше купил. Отидохме на едно местенце на р. Вит съвсем близо до Плевен, познавах реката много добре и последите години почти не съм имал успех там. За риболов нямахме много време- ловихме най-много час , като се сменяхме с него. Хванахме по 4-5 кленчета и останах страшно доволен. От тогава толкова се запалих, че само за това мислех, направо се разболях и така до сега- това е най-хубавата болест от която съм боледувал. После стана още по-хубаво- запознах се с много от хората пишещи тук във форума към сайта, от тях уча и ще продължавам да се уча, с повечето вече ни свързва добро приятелство и общи спомени...

Какви са условията за риболов в твоя район?

Около Плевен (родния ми град) има много места подходящи за риболов. Наблизо минават Вит и Чернелка, не е далеч Осъм, пълно е с язовири и блата ... Преди ходех много по Вит, но напоследък едрата риба изчезна, сега предпочитам Чернелка.

Какъв вид риба обичаш да ловиш?

Харесвам динамиката при риболова на клен, харесва ми когато с плясък взема мухата, или когато е по-претенциозен се движи заедно с нея и четеш колебанието и искушението в изразителните му очи (хехе..отплеснах се) . Харесвам надлъгването с пъстървата- особенно със суха муха, харесва ми как се маретиализира от нищото, харесвам красивите й скокове и борбата... Напрежението което изпитвам когато съм видял къде скача рибата и мухата преминава през периметъра й – адреналина ме блъска в гърдите- усещането е несравнимо.

Кой риболов предпочиташ повече - речния или езерния и кои са ти любимите водни обекти?

Нямам много опит с мухарката на затворени водоеми, но имам желание да ходя повече. Харесва ми риболова по реката, обикалянето в търсене на места, моментите когато инстинкта ти се изостря и се научаваш да усещаш къде стои рибата. Обичам да чувствам прохладата и ветреца къдрещ тихите вирчета и косата ми.

Обичам да ходя на Панега, и горните течения на Вит и Искър за пъстърва, a за кефал на Чернелка и Каменка- и двете имат приказни каньони – много е красиво! Надявам се скоро да обърна по-сериозно внимание на Струма, Марица и Тунжда.

С какви мухи предпочиташ да ловиш – сухи, мокри, нимфи или стримери?

Предпочитам риболова на суха муха, защото тогава всичко се развива пред погледа ми. Харесвам и риболова с нимфа, защото начина на воденето им е от същественно значение за успех. Има още много какво да науча и за трите вида риболов....

Кои са ти любимите мухи и тактика за риболов на пъстърва, а за кефал?

Най-голям успех съм имал с майски мухи- особенно обърнати - мисля, че гледани отдолу много повече приличат на истинско насекомо. От нимфите залагам на фазановите нимфи и модели на ручейник. Кефал обичам да ловя на джапанка, обърнатата оса, също и на суха муха.

С какви мухарски такъми ловиш?

Ловя с 5/6 клас 2.55м. Shakespeare Proffesional, много съм доволен от последния шнур който си взех- DT6 F Aircel на 3M, макарата ми е най-обикновенна. Имам още една пръчка 7/8 клас на 2.75м., с която съм запланувал да ловя щуки със стример по плевенските блата.

Кое те привлича в това сам да връзваш мухите си, вместо да ги купуваш готови?

Няма да забравя първата си риба хвахата на моя муха, беше един 300 грамов клен на Вит и това ме направи невероятно щастлив. Когато хващаш риба с направена от теб муха затваряш целият риболовен цикъл- от космите, перата и конците до рибата. Получавам усещане за завършеност и цялост и максимално извличане на удоволствието от всички етапи на мухарското хоби. Класическа победа с 3:0 над рибоците.

Какво ти е мнението за реалистичните мухи? Може ли да ги сравниш с другите по ефективност?

Нямам голям опит, но имам мнение по този въпрос - никого не ангажирам с него. Според мен има разлика между реално изглеждащи мухи (сравнени на снимка с истинско насекомо) и мухи реално изглеждащи във водата. Мисля, че добрата имитация на силуета, който вижда рибата е в основата на успеха. Можеш да направиш перфекто низглеждаща, примерно, майска муха, но ако тя не плува добре или не стои по правилният начин няма да те радва с добър упех. Възхищавам се на добре направените реалистични мухи и съм сигурен, че направата им доставя страхотно удоволствие, както се казва- евала и респект на майсторите, но това което казах е в основата на успеха по мое мнение. Миналата година направих една оса, която лежи сртанично на водата (на едното крило и крачетата си) и със сгънато коремче, хареса ми как я вземат рибите, но това според мен се дължи на факта, че така лежи умрялата оса.

Кои са ти любимите мухарски сайтове в Интернет, които посещаваш в свободното си време?

Основно сайта www.akulata.com и форума в него, както и flyanglersonline.com. Също и някои сайтове за насекоми като troutnut.com

Какво мислиш за идеята хвани и пусни?

Да се снимам с рибите и да ги пускам е личният ми избор - просто така удоволствието за мен е по-пълно. Вече никой не се опитвам да убеждавам - важното е да има етичност към рибата, защото тя е извора на удоволствие за нас и без нея ще ни останат само приказките по масите.

Какво е за теб мухарския риболов и кое го прави различен от другите?

Всичко казано дотук прави мухарският риболов по-различен от другите. Че има ли друг риболов, за който човек може да говори така ...едва ли не патетично, ммм?!? Поне за мен няма! Мога да добавя само това, че той те кара да изучаваш не само поведението на рибите, а и биологията на насекомите. За мен това е път към познаване на природата, път към човешко усъвършенстване и хармония, път за единение с природата.

Какво мислиш за развитието на мухарския риболов в България?

По мое мнение мухарският риболов придобива все по-голяма масовост в последно време и все по-вече мухари има по реките- това много ме радва. Още по-вече ме радва честите ни събирания и съвместни риболови – от тях уча много и се забавлявам стархотно. Благодарен съм на хората които познавам (няма да изреждам имена, за да не пропусна някой) и на този сайт, че сбира всинца ни! За държавните органи не искам да говоря, не ми се ще да развалям доброто си настроение, което ми дойде, докато отговарях на тези въпроси

Какво ще посъветваш хората, решили тепърва да се запознаят с мухарския риболов?

Искам да ги уверя, че ако имат достатъчно желание и упоритост в началото, този риболов ще се превърне за тях в начин на живот, и безкраен извор на удоволствие.

Сърдечни благодарности на Владо Гетов за интервюто, за мен беше чест!

Главна страница :: Предишна статия :: Следваща статия

www.akulata.com има за цел популяризирането на мухарския риболов в България.
© 2004-2010 Радослав Кискинов. Всички права запазени.