Главна страница :: Предишна статия :: Следваща статия

Стив Кларк, САЩ

Кога и как се запали по мухарския риболов?

Рибар съм от 3 годишна възраст, като в началото започнах със спининг, като повечето деца. На 17/18 години си купих първата мухарка. Това беше след като дядо ми почина. С баща ми двамата чистехме къщата на дядо, когато попаднах на неговата стара мухарка от 1950 г. Онова лято аз започнах да се уча как да хвърлям с мухарка и как да ловя с нея, и спрях да гледам на риболова по предишния начин. От 15 години насам, мухарството заема голяма част от живота ми.

Какви са условията за риболов в твоя район?

Изключителен късметлия съм с мястото, където живея сега. Живея в Мичиган, САЩ, Мичиган е заобиколен от трите страни с вода, като местността е известна като The Great Lakes. Тези води са домът на огромен брой различни по вид риби. Много от тези видове риби, като Шинуикът, Coho сьомгата, балканската пъстърва и сьомгите Stealhead се изкачват нагоре по течението на реките вливащи се в The Great Lakes за да хвърлят хайвера си през пролетта и есента. Така това ми дава шанса да хващам с мухарка по 12 до 15 килограмови сьомги в малки потоци с широчина около 10 метра.

При нас имаме най -добрите условия за пъстървов риболов с муха и шнур в САЩ. Реки като Au Sable, Manistee и Pere Marquette са страхотни потоци са пълни с балканска и дъгова пъстърва (американка), като някои достигат 60 см. Също така имаме добра популация на други видове риби обитаващи топли води.

Какъв вид риба обичаш да ловиш?

Ловя най-много балканка и американка от пъстървите, и шинуик и стилхед от сьомгите. Но тази година планувам да направя няколко излета на Smallmouth bass и на щука. Имам запланувано пътуване през юни, когато за пръв път ще опитам да хвана с мухарка и северна щука.

Кой риболов предпочиташ повече - речния или езерния и кои са ти любимите водни обекти?

Аз съм строго речен мухар. Има няколко езера и язовири около мен, в същност в щата Мичиган, няма място което да е на повече от 7 мили от езеро или язовир. Така, че може да си помислиш, че ловя и в спокойни води, но някакси съм влюбен в реките. Движещата се вода, постоянно променящия се речен поток, гледките наоколо и звука от шумящите води, предполагам, че всичко това докосва сърцето ми по начин по който спокойната вода не може.

С какви мухарски такъми ловиш?

Имам известен брой пръчки, макари и шнурове. Повечето ми прътове са марки като – Winston, Sage, а макарите са Harris, Ross и Reddington. Последната една година започнах да си правя сам мухарка и в момента имам две пръчки, над които работя. Имам чувството, че качеството на бланките за правене на пръчки, които се продават ми дават шанса да си направя пръчки със същите качества като някои от най-качествените марки пръчки, на една четвърт от стойността им. За макарите, като става въпрос за пъстърва не съм се спрял само на една марка макара. Но ако става въпрос за големи сьомги се спирам само на една марка и това е Harris. Те правят издръжливи като скала макари с внушителна дискова авансова система с помощта на която без особено голямо затруднение може да се бориш с огромни сьомги.

С какви мухи предпочиташ да ловиш – сухи, мокри, нимфи или стримери?

Имаме голямо разнообразие от люпещи се насекоми в нашите реки, което определя и голямото разнообразие на изкуствени мухи, които използвам.

Обичайно в сутрините, когато няма още люпене на насекоми залагам на стримери. В късния следобед годато насекомите започват да се люпят на повърхността преминавам на нимфа. Вечер когато люпенето на насекомите е в разгара си залагам на правилната суха муха, за да имитирам насекомото люпещо се в определения момент. Имаме голям брой от люпения на насекоми, но някои от най добрите, които предизвикват вдигането на пъстърви към повърхността на водата са: Hendricksons, Brown Drakes, Grey Drakes, Hex, White fly (ephoron leukeon).

Връзваш доста интересни изкуствени мухи. Кога и как започна да връзваш изкуствени мухи и кои са ти любимите мухи?

Всъщност връзвам мухи от преди 12 години, но сериозно започнах да връзвам преди около 3 години.

Връзвам мухи всеки път, когато трябва да попълня запасите си от мухи или преди предстоящо риболовно пътуване, но не постоянно. От около три години насам започнах да се интересувам истински от връзването на мухи и забелязах голям напредък в уменията ми да връзвам. Така че сега превърнах голяма част от къщата си в място за връзване на мухи и връзвам около 3 или 4 пъти седмично от 1 до 3 часа на сядане. Повече връзвам, за да запълня запасите си от мухи, и когато го направя, започвам да връзвам допълнително мухи, с които да експериментирам.

Какво ти е мнението за реалистичните мухи? Може ли да ги сравниш с другите по ефективност?

Изключително много уважавам хората, които могат да връзват реалистични мухи. Един от най-добрите връзвачи на реалистични мухи, които познавам, е Грахам Оуен. Той връзва такива модели реалистични мухи, че си вс състояние да не разбереш разликата между неговата муха и живото насекомо, докато живото не помръдне. Вярвам, че Грахам посвещава повече от шест часа на за да направи един модел на реалистична муха, който не бих могъл и да си помисля, че ще мога да направя. Вярвам, че реалистичните мухи са добри мухи за риболов, но фактът, че отнемат толкова много време за направата им, просто не ги прави нещо което би било “мъдър” избор за мухи за риболов. Те са форми на изкуство в моите очи.

Какво знаеш за мухарския риболов в България?

Щеше ми се да мога да кажа, че знам много за мухарството за други места от света, освен където живея, но риболова в моя район ме държи зает. По-голямата част от информацията, която разбирам за риболова в останалата част от света, я получавам, като участвам в мухарските сайтове в Интернет. Интернет предлага толкова много знания наготово на това поколение, че просто по някога съжалявам, че не съм имал тази възможност като съм бил по-малък. До този момент информацията, която съм получавал за мухарския риболов в България и други краища на света е била от четенето на репортажни статии от хора като теб, с които се сприятелих от интернет сайтовете.

Кои са ти любимите мухарски сайтове в Интернет, които посещаваш в свободното си време?

Взимам активно участие в мухарското интернет общество. Помагам за поддръжката на трио мухарски сайтове, както и един друг който снабдява мухарите по света. Трите сайта, които помагам в поддръжката са www.flytyingforum.com, www.talkflyfishing.com, и www.rodbuildingforum.com. Тези три сайта покриват трите важни аспекта на мухарския риболов, които са връзване на мухи, риболов с муха и изработването на пръчки (родбилдинг). Другия сайт, за чиято поддръжка помагам е малко по-различен от трите, които споменах и се нарича www.globalfisher.com. www.globalfisher.com. е уникален поради факта, че не е само сайт за един вид риболов и определена част на света, но обхваща всички видове риболов /без значение дали е мухарски риболова, спинингов, влачене или друг/. В допълнение на това, на всички видове риби, без значение дали са пъстърва или шаран, се обръща еднакво внимание. Другото хубаво нещо за този сайт е, че е сайт за хора от всички краища на света което и дава името на сайта “Глобален” риболовец. Това е голямо общество, даващо възможност да се научи много за риболова по различните краища на света. Всички споменати сайтове са прекрасни и от тях четирите мога да получа информация за всеки вид риболов.

Споделяш ли идеята хвани и пусни?

Бих казал да. Нямам нищо против да задържа по няколко риби за ядене (харесва ми рибното месо), но в района където живея, освобождаването на рибата, за да се пребориш с нея друг ден, помага да се запази популацията на рибата стабилна, защото много от реките са с диви риби.

Какво е за теб мухарския риболов и кое го прави различен от другите?

Харесвам всички видове риболов, все още една десета част от излетите са ми спинингови, но мухарския риболов е този, който практикувам най много. За мен мухарския риболов е стил на риболов, който е с история. Датира от времена, в които е много уважаван метод за риболов на пъстърва и аз вярвам, че все още е стил на риболов, изискващ много търпение и умения. Намирам нещо от себе си и от душата си, всеки път като отида на риболов с муха и шнур, което не мога да го намеря при спининговия риболов. Трудно е да се обясни, но мухарския риболов на река е единственото нещо, което мога да направя сам, без да се чувствам самотен.

Какво ще посъветваш хората, решили тепърва да се запознаят с мухарския риболов?

Не бързайте, имайте търпение, и се опитайте да се срещнете с някого, който знае как се лови и се сприятелете с него. Да се научите да мятате, да научите насекомите и всичко за тяхното люпене, да се научите да сглобявате линията си, да подбирате правилната муха, правилния лидер, да се научите как да четете водата, за да откриете в нея рибата, това са неща, които “може” да научите от книгите, и видеокасетите, или от Телевизията, но все още не може да се намери заместител на прякото обучение. Нямаше, кой да ме учи докато започвах в началото, така, че мисля че ми отне много време да достигна това ниво, до което съм в момента. Ловя на муха от 15 години насам, и съм щастлив с постиженията си, но си мисля, че щях да достигна нивото, на което съм в момента, много по-бързо, ако имаше кой да ме учи. Така, че намерете някого, който има някакъв опит в мухарския риболов и бъдете добър ученик, като слушате това, което ще ви споделят.

Повече за Стив може да научите, ако посетите неговият сайт: www.midwestcustomflyrods.com

Главна страница :: Предишна статия :: Следваща статия

www.akulata.com има за цел популяризирането на мухарския риболов в България.
© 2004-2010 Радослав Кискинов. Всички права запазени.