Главна страница :: Предишна статия :: Следваща статия

Димитър Ковачев - Чепето, БГ

Кога и как се запали по мухарския риболов?

По риболова се запалих като 4-5 годишен, благодарение на дядо ми Димитър от Бургас - той си връзваше чепарета и ловяхме сафрид, излизахме с лодката в морето - хвърляха се мрежи, а аз къцах сафрид или попчета на дъно. Може да се каже че още тогава съм се сблъскал с правенето на мухи. Ловил съм на плувка, на дъно , с блесни преди да се запозная с риболова с муха и шнур. Преди близо 5 год. се срещнах с един човек, който ловеше риба на муха на реката над Панчарево. В първият момент се учудих на "въжето", впоследствие учудването ми премина във възхита от елегантността и финеса на този риболов. Тогава разбрах, че това е моят риболов. Приятелката ми ми подари мухарка на Мичел и започнах. Вече четвърти сезон практикувам мухаренето, продължавам да научавам нови неща за този прекрасен спорт и се чувствам щастлив.

Какви са условията за риболов в твоя район?

Река Искър в района на Софийско поле може и да зарадва с някой и клен. Отличен риболов на кефал става по Искър в дефилето, на около 30км от София. Черни Искър при с.Говедарци е добра дестинация - красива природа, но малко и дребна риба. Баластиерите около големият град са достатъчно мръсни и неприятни, за да ги посещавам много рядко. Река Струма при Земен предлага отлични условия за риболов основно на клен и рядко на пъстърва, до там са 60 км от София.

Какъв вид риба обичаш да ловиш?

Рибите, които съм ловил на муха са пъстърва, кефал и уклей . Имам желание целенасочено да ловя и други видове посредством мухарка. Пъстървата ми е фаворит, но като цяло всяка риба хваната на муха ми носи огромно удоволствие.

Кой риболов предпочиташ повече речния или езерния и кои са ти любимите БГ реки и езера за пъстърва и кефал?

Определено предпочитам реките.

Любими места са ми реките в Родопите - Арда, Въча, Триградска, култовата р. Златна Панега, Искрец, Тунджа, Струма, Вит, някои реки в западна БГ. Уникална е р.Велека с интересната растителност и едри риби.

С какви мухи предпочиташ да ловиш – сухи, мокри, нимфи или стримери?

Голям кеф е сухата муха.

Риболов с нимфа също е голяма тръпка особено на по-едрички рибоци. Със стримери и мокри мухи не съм ловил достатъчно за кажа че ги предпочитам.

Кои са ти любимите мухи и тактика за риболов на пъстърва, а за кефал?

Мухи - Фазанови и Заешки нимфи, Comparadun Highlanddun,sparkle dun и пупа, седжове, комари и мравки. Tактика -задържане на мухата ( суха , нимфа ) в зоната на рибата, къси подавания, Чешки стил. Тези техники ми носят успех при риболов на пъстърва.

По-често ловя срещу течението - нагазваме във водата и замахваме диагонално прескачайки мястото, което искаме да обловя, със свободната ръка бавно обираме шнур като същевремено повдигаме върхът на пръчката, стараем се да компенсираме хлабавината на линията ( коремите ) максимално, за да засека ефективно удар в зоната с риба.

Със суха муха за пъстърва - подаване на мухата в зоните със забавена водна струя и обратно течение зад камъни, дървета и други препятствия, дистанцията е къса до 5 метра най -много. Често шнура се увлича от течащата вода това се преодолява, като се вдигне и изпъне ръката с пръчката- подобно на нимфов риболов. Тъй като кефалите в болшенството случаи се дразнят от цопването на мухите използвам едри мухи - бръмбъри (вездесъщите джапанки), пеперуди от еленова козина, скакалци от микропореста гума и твърди гъши пера. Тактиката ми за улова на кефал е различна за различните места. Най-общо казано за този вид риба полагам мухата “шумно”. Подбирам надвиснали дървета около брега, коренища , отсечени брегове - тук използвам техниката “заварка”- с къса линия многократно “чукам “ с мухата по повърхността. На по-голяма дистанция търся рибите в тихи участъци с подводна растителност, границите между силно и бавно течение, обратно течение.

С какви мухарски такъми ловиш?

Прътове - Mitchel 8’6’’ - 4 клас - използвам го предимно за сухи мухи. TPD 9’ - 6/7 клас - за нимфи и стримеров риболов. Макари- Shakespeare Summit, SERT. Шнурове - SERT, Sientific Angler - 4 и 5 клас, плуващи.

Какво ти е мнението за реалистични мухи? Може ли да ги сравниш с другите по ефективност?

Реалистичните мухи са произведения на изкуството наречено Муховръз. Една перфектно направена реалистична муха радва окото. За капризна риба и бистри води може би работят добре. Реалистичните мухи изискват повече време за направата им.

Една добре направена нереалистична муха според мен е по-ефективна. Предизвикателство е обаче да направиш буквално копие на истинско насекомо от конци и пера.

Кои са ти любимите мухарски сайтове в Интернет, които посещаваш в свободното си време?

www.flyanglersonline.com, www.flytyingforum.com, www.sexyloops.com, www.troutnut.com и www.akulata.com - естествено

Какво е за теб мухарския риболов и кое го прави различен от другите?

Мухарството е красота, велико хоби и спорт.

Привлича ме динамиката и движението в този риболов. Не е статичен, изисква се концентрация, търпение и издържливост. В същото време го приемам и като вид изкуство - връзването на мухи в много случаи се доближава до часовникарството, хехехе. Този риболов определено развива културата на хората - без да се усеща се трупат познания по ентомология, фотография и какво ли още не.

Какво е мнението ти за идеята хвани и пусни?

От година и половина поддържам тази практика - правя го по няколко причини - по-голямо удоволствие изпитвам, когато излъжа добра риба в сравнение с това да я изям; вярвам, че пуснатата риба може да оцелее, порасте и зарадва още повече. Става въпрос за едно етично отношение към рибите - крайно време е да се замислим, след като толкова ни радва риболовът, какво и как да постъпим, за да запазим и обогатим популациите на рибите. Все повече колеги са склонни да участват в зарибявания, да пуснат голяма част от улова си и да задържат една две риби - мисля че вървим в правилна посока макар и бавно.

Какво ще посъветваш хората, решили тепърва да се занимават с мухарския риболов?

Поздравявам ги за изборът им и желанието да се занимават с този риболов, съветвам ги да работят здраво - трудът им ще бъде възнаграден. От интернет, списания, книги и по-опитни колеги могат да научат много за риболовa с муха и шнур. Всяка теория е добре да се прилага на практика. Импровизацията много често води до неочаквани резултати - експериментирайте смело! Наслука!

Сърдечни благодарности на Димитър Ковачев - Чепето за интервюто, за мен беше чест!

Главна страница :: Предишна статия :: Следваща статия

www.akulata.com има за цел популяризирането на мухарския риболов в България.
© 2004-2010 Радослав Кискинов. Всички права запазени.