Главна страница :: Предишна статия :: Следваща статия

Мартин Томаш, Чехия

Кога и как се запали по мухарския риболов?

Бях на 14 години и се състезавах по спортно хвърлане (casting sport). Най-много ми харесаха дисциплини с мухарка и исках да ги ползвам и за риба. И така стана. Получих първата мухарка, която беше просто грозна в сравнение с обикновените мухарки сега. Получих първа книга за мухи и стилове и започнах. Първоначално не връзвах мухи, но след първите успехи започнах да ловя с моите, лично връзвани от мен мухи, вместо с купувани. И една голяма страст зае най-важно място в моя живот. Но най-голямото си развитие в мухарския опит стигнах през 1996 година, когато участвах на световното първенство по риболов с муха и шнур (като главен секторен съдия), където намерих много приятели от цял свят и започнахме да споделяме информация. След първенството, отворих първата уеб-страница по мухарски риболов в средна и източна Европа, започнах да се грижа за мухарска информация за региона и започнах работа като екскурзовод.

Какви са условията за риболов в твоя район?

Чехия е малка държава и почти на всякъде са планини с реки и потоци. Планините не са толкова високи като в България (около 1000м) но дават добри условя за риби като пъстървата, липанът и други видове.

Реките са горе долу като в България, но не са с калцитен слой и условята за насекоми и живот са малко по-различни. Аз най-много обичам Южната и Югозападната част - река Влтава, река Отава, река Малше и язовирите), също така и северната и североизточна част - реките Моравице, Бела Йесеницка, Морава, Упа, Лабе, Хрудимка... Ако не-говоря за салмониди, а за примерно кленове, мрени, щуки, реки и язовири за тези видове можеш да намериш навсякъде. Аз най-много ловя на реките Бероунка, Йизера, Влтава, Сазава и Отава, които са близко до Прага.

Какъв вид риба обичаш да ловиш?

Нямам един вид, който обичам най-много. Но ако трябва да кажа някакви - балканка, липан, мряна, щука и клен

Кой риболов предпочиташ повече речния или езерния и кои са ти любимите водни обекти в Чехия?

Също като с рибите. Обичам да ловя навсякъде. Ако някой иска да дойде до Чехия, първоначално трябва да пробва река Влтава в Национален парк Шумава, същата река под язовир Липно. Това е за липан и пъстърва. За кефал и мряна реките Бероунка и Йизера, при Прага.

С какви мухи предпочиташ да ловиш – сухи, мокри, нимфи или стримери?

Най-любимата ми е суха муха. На пример вечерният риболов с ручейник или риболов с екстремно малки мушички за липан през есента. Но за други видове, коите обичам, трябва да се ползват нимфи или стримери, което също ми харесва.

Кои са ти любимите мухи и тактика за риболов на пъстърва, а за кефал?

Обичам да ловя пъстърва със сухи имитации на ручейници, имам един личен модел връзан почти цял със CDC. Също обичам да ловя с еднодневки като March Brown, Olive Dun, Iron Blue Dun, Red Quill.

Но, когато трябва да се лови с нимфа, моите любими са Green Rhyacophyla, Hydropsyche, Yellow Shrimp, Orange Shrimp, Phaesant Tail, Hare's Ear.

За кефали също обичам най-много суха муха: различни палмери и бръмбари, скакалци, варианти на класичешки мухи като Red Tag или Yellow Tag, много видове мокри мухи и същите нимфи като за пъстърва.

С какви мухарски такъми ловиш?

Най-много ловя с моята любима мухарка Sage LL #4 8'6" и с макара Aaron със шнура Airflo Delta Polyfuse 3/4 WF - шедьовър! Иначе имам и други въдици и макари от Redington, Scott, Xplorer, G.Loomis.

Какво ти е мнението за реалистичните мухи? Може ли да ги сравниш с другите по ефективност?

Реалистичните мухи са просто красиво изкуство. Много ми харесват и ако имам време, например през зимата, ги връзвам. Но моят опит за риболов, реалистичните мухи не са по-добри от по-лесни модели и обикновено "класически" изкуствени мухи, които издържат повече. И както казвам винаги: рибата не е критик за изкуство и не знае да смята

Какво знаеш за мухарския риболов в България? Ловил ли си с муха и шнур в други страни? Къде и какво?

Имам доста силна връзка към България и затова знам малко условия за мухарски риболов има при вас. Проблема беше само с времето, имах само малко възможности да ловя до сега. Пробвах само някои реки и язовири - гр.Монтана. Един път бях на Искрецка река но за много малко и взех участие на състезание в Зверино на река Искър.

Лових най-много кленове, по-малко пъстърва, уклей. Но искам да ловя повече в БГ. Иначе съм ловил в много страни. За български мухари мога да препоръчам Швеция. Там са много добри условията за мухориски риболов. Има хубави реки и езера с пъстърва и сьомга и прекрасен морски мухарски риболов за морска пъстърва и щука. Като например морския риболов е безплатен, можеш да останеш там например на палатка, и такъв един хубав излет излиза евтино.

Кои са ти любимите мухарски сайтове в Интернет, които посещаваш в свободното си време?

Най-много посещавам www.mrk.cz. Това е много хубав "chat" за рибари, но само на чешки. Иначе обичам различни форуми като на www.аkulata.com, www.sexyloops.com и много ми харесва страницата www.flyanglersonline.com.

Какво мислиш за идеята хвани и пусни?

Идеята е лесно разбираема: ако искаш да ловиш в реките пълни с риба, трябва да ги пускаш. Иначе не се притеснявам от другите рибари, коите си взимат две, три рибки на месец. Това не е проблем. Но представете си, какво ще стане, ако започна да убивам всяка хубава риба, която хвана, а също и моите приятели рибари... Лоша коцепция, нали? Хората казват, че риболова е спорт. И можете да си представите, че например в тениса, Серена Уилямс убие и изяде Анна Курникова след победа на Уимбълдън? Аз не мисля че е риболов е спорт, риболов е лов. Но предлага възможност за съществуване на част от природата и увеличаване на лично етичната, моралната и екологичната култура на човека. И тази възможност ни дава мухарския риболов!

Какво е за теб мухарския риболов и кое го прави различен от другите?

Мухориболов е вече една от колоните на живота ми. Инспирация, релаксация, постоянни предизвикателства, движение. А за разликата - с какъв друг вид риболов може да ловиш всички видове риба?

Какво ще посъветваш хората, решили тепърва да се запознаят с мухарския риболов?

Мухарския риболов е най-близък до природата. И това е предизвикателство за целия живот. Който намери баланс при мухарския риболов, той може да използва същия баланс и в професионалния живот и в личния живот. И няма разлика между мухари със скъпи такъми такива със стари грозни такъми. Целта е една и съща. И всички могат да започнат! Всички приятели и цяло семейство ще бъде щастливо, защото няма да имат проблем с търсене на подаръци за коледа или рождения ви ден.

Сърдечни благодарности на Мартин Томаш за интервюто, за мен беше чест!

Повече за Мартин може да научите, ако посетите неговият сайт: www.flyfish.cz

Главна страница :: Предишна статия :: Следваща статия

www.akulata.com има за цел популяризирането на мухарския риболов в България.
© 2004-2010 Радослав Кискинов. Всички права запазени.