Главна страница :: Предишна статия :: Следваща статия

За пъстърва по река Искрецка

oт Акулата

Привет на всички, ловящи с мушички. Следващите редове ще бъдат посветени на един риболовен излет, който направихме с Лъчо и Левката на река Искрецка в Събота, на 17.05.08 г.

Река Искрецка е приток на р. Искър и води началото си от карстовия извор Душника при с. Искрец. Като карстова река, Искрецка притежава огромно разнообразие на водни насекоми, които са добра база за развитието на пъстървова популация. Благодарение на своя карстов произход, открит релеф и достъпно разположение, реката е желана дестинация за риболовците на изкуствена муха почти през цялата година.

Към три следобяд се намирахме с Лъчо и Левката на един от мостовете в с. Искрец. Беше доста задушно, насекоми летяха навсякъде около нас, а реката бистра като ракия се прецеждаше едва едва измежду камъните. Ниското и ниво и топлото време ни подсказа, че риболова на суха муха може би ще даде резултат.

Решихме да се движим заедно, да си делим местата и да коментираме като цяло риболова. Лъчо предложи на мене и Левката да ловим, а той да снима евентуално момент на скачане на някоя риба. На първото по-открито място, на което се настанихме, забелязахме да изиграе риба. Аз заех позиция и започнах да замятам, а Лъчо стоеше до мене с фотоапарат под ръка. Мухата, която вързах за начало беше ручйник с козина от сърна на 12 номер кука (мухата съм показал с поетапни снимки на нейното изработване в архива на "муха на месеца", като муха на месец февруари 2006 г.)

От предишни наши идвания по реката бяхме установили, че рибите, които бяха в този участък от реката бяха дребни балканки, с размери от двадесет до двадесет и пет сантиметра максимум. Угворката с Лъчо ни беше такава, че ако се вдигне риба по мухата, да я пропусна нарочно, да не засичам, за да може да преценим къде точно стои и на следващото ми преминаване той да се опита, да улови моментът на вдигането по мухата. Направих няколко замятания, но рибата не пожела да се вдигне, след което сменихме мястото.

На едно от местата, смених мухата с по-малка, на 16 номер кука с крила от CDC (мухата съм показал с поетапни снимки на нейното изработване в архива на "муха на месеца", като муха на месец декември 2006 г.) На първото извозване на мухата, една риба се вдигна и я захапа.

Разходи се няколко пъти в мястото пред мен, опитвайки се да понагъне мухарката ми, преди да я извадя. За съжаление не можахме да я снимаме в момента на кълването. Както и да е, Лъчо и направи няколко снимки преди да я пусна.

Като цяло опитите ни да заснемем кълването на някоя риба се оказаха неуспешни. Задачата изискваше доста концентрация от страна и на двама ни. Обикновено на първото минаване, пъстървата, ако я имаше на избраното място, се вдигаше по мухата. Лошото беше, че или се хващаше, или се обождаше, или просто разбираше измамата след първият път и не смееше да се вдигне пак. Рибите, които успяхме да уловим с Левката, бяха сравнително дребни, много красиви балканки. Пускахме ги обратно във водата с надеждата, че все някой ден ще ги срещенм отново, но порастнали.

Ако трябва да дам личната си оценка, подреждайки в класация подходящите реки за мухарски риболов в България, река Искрецка е сред челните места. За съжаление обаче, заради тези свои добри качества - прекалено открития си релеф и лесен достъп, а и до скоро добрата си популация на пъстърва, реката е доста посещавана и от риболовци с естествена стръв, които по-рядко пускат уловените риби обратно в реката. Болезнената действителност в момента е такава, че все по-рядко, в нея се срещат големи пъстърви и въобще някакви пъстърви.

Снимки: Лъчо Минев и Радо Акулата

Главна страница :: Предишна статия :: Следваща статия

www.akulata.com има за цел популяризирането на мухарския риболов в България.
© 2004-2009 Радослав Кискинов. Всички права запазени.