Главна страница :: Предишна статия :: Следваща статия

Шнур

от Martin Joergensen

Наред с пръта и макарата, шнурът играе много важна роля при риболова с изкуствена муха. С негова помощ се осъществява замятането на мухата на желаната от нас дистанция. Постройка на Шнура По начало шнуровете се делят на два основни вида: WF (Weight Forward) - самото име на шнура в превод значи утежнен отпред. Той е съставен от по-дебела (по-тежка) и по-тънка част. DT (Double Taper) - в превод двойно изтънен. Това е шнур съставен от две симетрични части. Ще започна с няколко основни термини от устройството на шнур

Типичния WF шнур има връх няколко сантиметра, дълги преходи около 1-2 m., глава около 10 m. и останалото линия.
DT шнура няма линия. Той има дълго тяло и два еднакви края с еднакви преходи и върхове. Тъй като шнура
сам по себе си е сложен, като се има предвид формата на преходите, отделните фирми производители
имат собствени идеи за постройката на шнуровете, които предлага.

Подбора на материали зависи от много характеристики на шнура и обикновено е фирмена тайна. На пазара се срещат няколко вида шнурове, различаващи се по своята постройка, като например:

DT - шнур: Двойно изтъняващ шнур, при експлоатация може да бъде обръщан и се предпочита заради леките и прецизни презентации.

WF - шнур: Шнур предназначен за далечни замятания с приемлива презентация.

Специален WF- шнур, специално предназначен за дълги замятания. Задния преход е по-издължен отколкото при обикновения WF- шнур, при което тежестта на внура се измества по-близо до върха на шнура.

Този шнур е направен с къса глава и много дълъг заден преход, за една истинска борба с вятъра

Триъгълен. Този шнур е направен с много дълъг преден преход, което позволява много плавно пренасяне на тежестта от шнура към лидера. Предназначен за екстра фини замятания.

Този шнур е направен с късо тяло, с къс и стръмен заден преход, като по този начин концентрира тежестта в предната част на шнура. Той дава доста добър контрол при замятане но при него го няма този ефект на удар във водата както при Wind Tapper- шнура. Този шнур е направен специално за замятания на големи и тежки мухи, заради това той се препоръчва при риболов на едър костур и щука.

Тежестта и плътността на шнура са важни както и формата му, когато трябва да се определят неговите качества в риболова.

Тежест : тежестта особено на тялото на шнура е от огромно значение, затова дали шнура ще подхожда на определения за него прът.
ATMF системата, използвана за описание на дадения шнур, е характеристика на първите10 м. на шнура. Тук е необходимо да се подчертае: никога човек не трябва да се доверява безусловно на тази характеристика. Най-брата преценка, за това кой клас шнур ще пасва на дадения клас прът, е практиката.

Плътността на шнура е определяща за неговата плаваемост. Често става дума за плуващи и потъващи шнурове, като се мине през бавно потъващи, средно-бавно потъващи и накрая бързо потъващи. Тънките шнурове, се използват благодарение на по малкия си диаметър като по-добри по време на вятър, защото имат по-малко съпротивление. Но пък от друга страна, тънки те са по плътни за да се получи същата тежест, което значи, че нямат добри плаващи свойства. Като устройство, шнуровете са съставени от две неща: сърцевина и обвивка.

Сърцевина: тя се изработва обикновено от стотици, оплетени, найлонови нишки, които определят неговата голяма здравина.

Обвивката: това е най-важната част от шнура - това, което се вижда и усеща на допир. От нея се определя твърдостта и плътността на шнура. Тя се прави от PVC, полиуретан и всякакви други пластмасови материали. С вкарването в тях на мехурчета въздух или фини метални частици, се получават съответно плуващи или потъващи шнурове. Под внимание от фирмата производител се взима и факта, че плътността на водата, дали сладка или солена, също влияе на плътността на шнура и респективно неговите характеристики.

Твърдост.Няколко фактора влияят в/у твърдостта на шнура: материала, годините на шнура и температурата на заобикалящата го среда, и водата, и въздуха. Вие сигурно смятате, че колкото е по-мек шнура, толкова по-мека презентация ще получите, добра дъга и лесен контрол, но това не е така. Мекият шнур има мека повърхност, а тя залепва по водачите и предизвиква по-лоша способност за излитане на шнура. Mекият шнур ще провисва повече м/у водачите и това ще увеличава триенето Това ни кара да си мислим, че по-твърд и гладък шнур е по-добър, но тук отново има недостатък. Ще бъде трудно замятането, тъй като шнура няма да прави необходимата дъга и да променя формата си при замятане. Но въпреки това, по-твърдият шнур има повече памет и пази своята форма, обикновено на витки от макарата. И гладкостта ще ви пречи на добрия контрол върху шнура. С други думи, правилният избор е компромис м/у двете. Материалите се избират да са сравнителнно меки. По-голяма твърдост се получава с обработка на повърхностния слой.

През последните няколко години на пазара се забелязват шнурове, които са направени с цел, риболов при съответна температура. Много от въдичарите се изненадват от шнурове, които през лятото са със добри качества, а през зимата са невъзможни за риболов. Ниската температура просто прави шнура твърд. Докато пък въдичар, който лови под изгарящо лятно слънце е недоволен от мекия и трuден за риболов шнур. Заради това, на пазара се срещат все повече и повече шнурове за студено и топло време, които да са годни при съответните климатични условия.

Памет. Много от шнуровете губят свойствата си гладкост и мекота през годините. Материалите остаряват и обвивката на шнура се изхабява и зацапва.Това се добавя към вродената памет на материалите в шнура, което го прави твърд и накъдрен. Повечето шнурове стоят като този на снимката на спирала. Особено, ако са извадени от макарата след дълъг период от време. Накои шнурове притежават много малко от тази памет, докато други трябва да бъдат разтягани в правилна форма всеки път след изваждане от макарата. Някои запазват формата си независимо от това колко ги разтягаме. Тяхната обвивка може да е направена от материал с много добра памет или може да са толкова стари, че мекотата на обвивката може да се е загубила.

Грижи за шнура Най-важното, което трябва да направим, за да запазим шнура здрав, е да го мием и подсушаваме след всеки риболов. Полепналите мръсотии, кал и други частици могат да разрушат повърхностния слой на обвивкатал Потопете го в легенче с хладка вода и сапун за малко, след което го подсушете добре с парче от мек плат. Така шнурът ви ще бъде като нов.

(Превел от английски: Радослав Кискинов - Акулата)

Статията е първоначално публикувана в сайта на Martin Joergensen www.globalflyfisher.com тук - http://globalflyfisher.com/fishbetter/flylines/index.php и бе любезно предоставена от него.

Главна страница :: Предишна статия :: Следваща статия

www.akulata.com има за цел популяризирането на мухарския риболов в България.
© 2004-2007 Радослав Кискинов. Всички права запазени.