Главна страница :: Предишна статия :: Следваща статия

За кефал по р. Марица

oт Акулата

Привет на всички, ловящи с мушички!

Следващите редове ще бъдат посветени на един риболовен излет за кефал, който направихме с Лъчо на 22 Юли 2010 г. по река Марица, близо до Пловдив.

В Сряда вечер се чухме с Лъчо и решихме на другия ден да се разходим до Марица, ей така, просто да проверим как са местата в момента и да похвърляме.

Към 8:00 сутринта бяхме на сметището при Цалапица. Реката беше с много лек цвят, но относително бистра, с видимост на около 50 см. Разлетите участъци позовляваха газене с дълги ботуши. След като подготвихме такъмите, се разделихме - Лъчо пое срещу течението, а аз се спуснах надолу.

Започнах да ловя на суха муха на 12 номер кука, първоначално от брега, а след това и нагазвайки предпазливо през реката. На много от местата, коритото на Марица беше изключително и само от наносен пясък.

Рибите, които хванах бяха предимно маломерни кефалчета от 15 до 20 см, като извадих и две малко по-големи от тях. Местата, на които бяха съсредоточени, бяха малко по-дълбоките участъци, около клоните на паднали във водата дървета.

Взимаха мухата веднага след като паднеше на повърхността. След близо час риболов се събрахме на изходното място. Лъчо също беше хванал няколко маломерки. Решихме да слезем надолу по реката и да потърсим места за риболов в Пловдив и след него.

След проведени няколко телефонни разговора с колеги от Майналенд, решихме да опитаме местата около мостовете в града. Първото, на което слязохме беше под моста на панаира. Нивото на реката там беше малко по-високо и газенето с дълги ботуши се оказа почти невъзможно. Сменихме го с друго подобно, където резултатът беше също негативен...

Беше станало някъде към обяд, когато се видяхме с Пацо, Стоян и Ангел, и заедно решихме да се отправим към р.Стряма. Мястото, което избрахме беше на около километър преди устието й в Марица.

След като стигнахме реката решихме да се разделим. Стоян и Ангел останаха по-нагоре, а ние с Лъчо и Пацо слязохме по-надолу, към устието на реката. Нивото на Стряма беше доста ниско, а цветът на водата, много бистър. На повечето места, рибите ни виждаха и след замятане бягаха панически. Въпреки това, имаше слука и успяхме да уловим по десетина, петнадесет рибки, предимно малкомерни кефалчета. Посоката в която избрахме да се движим - надолу по реката, неусетно ни доведе до самото устие.

След него, Марица беше прекрасна за мухарски риболов - беше широка около стотина метра, като се разделяше на два ръкава, заобикаляйки един остров. Беше сравнително плитка, заобиколена по двата бряга с дървете. Виждаха се риби, когато от време на време се вдигаха до повърхността, оставяйки след себе си "мазни колела". На нас не ни оставаше нищо друго, освен да се опитаме да ги прилъжем с мухи.

Лъчо постигна добри резултати с муха на дванайсти номер кука.

Хвана няколко кефала в рамките на около половин час. Беше истинско удоволствеие да наблюдавам рутината, с която ловеше.

Мястото, на което аз се спрях, беше над него и Пацо. Беше по-дълбоко до брега, като навътре изплитчаваше. Рибите, които видях да скачат там, се държеха на дистация от около 15 - 20 метра от брега. Реших да им замятам с бръмбар на 8-ми номер кука. Високите треви зад гърба ми и вятърът, които се появяваше на моменти, ме затрудняваше да им подавам добре мухата. След половин часово напразно замятане, реших да сменя мястото, слизайки малко под Лъчо. Там реката значително изплитчаваше и позволяваше нагазване дълбоко навътре, от което реших да се възползвам. Смених бръмбара с една оса на 12 номер кука и успях да хвана две три риби с размери около нормата.

Общо взето рибите, които се хванаха, не бяха много едри - от 22 до 25 см. Взимаха мухата след две, три секунди след падането й във водата. Дистанцията, на която замятахме и течението на реката правеха борбата им по-силна, което определено доставяше по-големи емоции от риболова.

Някъде към 18:00 часа решихме да приключим. Въпреки че кефалчтата, които уловихме за целия ден, не бяха много и с големи размери, останахме доволни от излета, за което разбира се допринесе и приятната компания на колегите от Майналенд.

Поздрави и до нови срещи!

Снимки: Пламен Гюров и Радо Акулата

Главна страница :: Предишна статия :: Следваща статия

www.akulata.com има за цел популяризирането на мухарския риболов в България.
© 2004-2010 Радослав Кискинов. Всички права запазени.